Viljan ja säilörehun korvaaminen

Haasteellisen kesän vuoksi on tärkeää suunnitella ajoissa koko talven ruokinta. Jos säilörehu syötetään nyt entiseen malliin, voi keväällä tulla suuremmat haasteet.

 

Ruotsalaisten laskelmien mukaan (Husdjur 8/2018, Olsson) korkeampi rehukustannus on kannattavampaa kuin lypsävien lehmien poistaminen. Raisioagron valikoimasta löydät laadukkaat tuotteet korvaamaan viljaa ja säilörehua.

 

 

 

 

Viljan korvaajat

 

Opti Vilja

 

Opti Vilja täydennysrehussa on mukana kaikki kotimaiset viljat; ohra, kaura ja vehnä. Sen rinnalla täytyy antaa valkuaisrehua ja kivennäisiä. Opti Viljassa on on korkea energiataso ja se on maittavaa. Lehmän on helppo syödä rakeista rehua ja sitä ei mene hukkaan. Opti Vilja on helppokäyttöinen viljaseos lehmien ruokintaan. Prosessointi parantaa viljan sulavuutta, joten jokainen tärkkelysjyvänen saadaan tehokkaasti hyödynnettyä. Rakeistuksen ansiosta rehu ei pölyä. Opti Viljan käyttö on helppoa, koska sillä voidaan korvata viljaa suhteessa 1:1. Saatavana rakeisena sekä mureisena.

 

 

Opti Maissi -mure

 

Opti Maissi -mure sisältää nimensä mukaisesti runsaasti maissia. Maissin tärkkelys käyttäytyy erilailla kuin ohran, vehnän tai kauran tärkkelys. Maissitärkkelys hajoaa hitaammin (9%/h) pötsissä kuin kotoisten viljojemme tärkkelys (39- 60%/h). Suuri osa maissin tärkkelyksestä ohittaa pötsin ja imeytyy glukoosina ohutsuolesta. Lehmälle glukoosi on tärkeä energialähde maidontuotannossa. Koska maissin tärkkelys sulaa pääosin vasta ohutsuolessa, se ei laske pötsin pH:ta samalla tavalla kuin kotoiset viljamme.

 

 

 

 

Säilörehun korvaajat

 

Opti Leike

 

Opti Leikkeestä saadaan ruokintaan lisäenergiaa ja runsaasti sulavaa NDF-kuitua. Se sopii erinomaisesti kaikille naudoille monipuolistamaan ruokintaa. Rehuseosten tärkkelysmäärä voidaan optimoida naudalle sopivalle tasolle. Saatavana sekä rakeisena ja mureisena.

 

Opti Kuitu 17

 

Opti Kuitu 17 -täysrehussa on runsaasti melassileikettä, jonka sulava kuitu sopii myös korkeatuottoisille lehmille. Opti Kuitu 17 -rehu sopii korvaamaan osittain säilörehua. Rehua voidaan antaa 30 % enemmän kuin tavallista täysrehua, koska siinä on maltillinen tärkkelyspitoisuus. Rehulla voidaan helposti hallita rehustuksen kokonaistärkkelyspitoisuutta.

 

Opti 28

 

Opti 28 -puolitiivisteen avulla voidaan maksimoida oman viljan käyttö. Helppokäyttöinen ja monipuolinen valkuaisrehu täydentää omaa viljaa sokeripitoisenkin säilörehun rinnalla. Koska puolitiiviste sisältää roimasti NDF-kuitua, on se hyvä valinta käytettäväksi myös nuoren nurmen kanssa tai korvaamaan säilörehua. Opti 28 sisältää myös lehmän tarvitsemia kivennäisaineita ja vitamiineja.

 

Oljen hyödyntäminen

 

Kun säilörehusta on niukkuutta, voidaan kuitua korvata myös oljella, jolloin väkirehun osuutta voidaan nostaa. Appeessa kuiva-aineessa voi olla yli 10 % olkea, kunhan energia kompensoidaan väkirehulla. Mikäli ruokinnassa on maissia, voi tärkkelystä kohottaa 20 % tuntumaan, jopa ylikin koko ruokinnassa. Kun väkirehun osuus nousee, jää laskennallinen karkearehun NDF helposti alakanttiin, mutta oljen avulla iNDF riittää. Väkirehun osuus jopa yli 65 % kuiva-aineesta säilörehun määräksi riittää minimissään alle 5 kg kgka /30 kg maitoa, jos on olkea, heinää tai kokoviljasäilörehua.