Raisioagron viljamarkkinakatsaus

Tulevaisuus on taas täällä!

Varaudu tulevaisuuteen pysymällä kärryillä viljamarkkinoiden tilanteesta. Tällä sivulla julkaistaan Raisioagron viljamarkkinakatsauksia ja mielipiteitä markkinoista. Sääennusteiden ja mielipiteiden toteutumista ei voida taata, mutta aiomme yrittää.

 

Markkinakatsaukset laaditaan luotettaviksi tunnettujen tietolähteiden pohjalta, mutta nekin ovat ihmisten tekemiä ja siksi erehtyväisiä. Tämä koonti ei edusta Raision virallista kantaa ja tiedotteessa ilmaistuja mielipiteitä voidaan muuttaa ilman ennakkoilmoitusta.

 

Raisioagron viljamarkkinakatsaus, julkaistu 14.5.2018

Idässä ja lännessä kuivaa ja nuivaa
 

Kuivuus vaivaa kasvustoja erityisesti Mustanmeren alueella ja vähemmissä määrin Itä- ja Keski-Euroopassa. Mustanmeren vehnän hinta on juuri nyt korkeimmillaan kolmeen vuoteen. Myös Yhdysvalloissa on kuivuus aiheuttanut murhetta joillain alueilla, mutta USDA ennusti viimeisimmässä raportissaan tulevan Yhdysvaltain vehnäsadon olevan kaiken kaikkiaan 5 prosenttia edellistä suurempi. Australiassa puolestaan seuraavan vehnäsadon ennustetaan olevan 11 prosenttia suurempi kuin viimeisin surkea sato.

 

Argentiinassa kuukausien kuivaa kautta on seurannut runsaat sateet, mikä hankaloittaa vehnän kylvöjä. UK:ssa kotimaiset viljat ovat loppumassa, joten hinnat nousevat ja sinne virtaa tuontiviljaa esimerkiksi Saksasta. Muun muassa ohran hinta on noussut merkittävästi, ja tämä auttaa nostamaan rehuviljojen hintoja myös Manner-Euroopassa.

 

Statistics Canadan mukaan maanviljelijät suunnittelevat vehnän viljelyalan kasvattamista 13 prosenttia viime vuoteen verrattuna, mikä ylitti odotukset. Tämä uutinen jäi kuitenkin maailman satohuolien alle ja vehnän markkinahinta jatkoi nousuaan.

 

Nykyisten raporttien valossa noin puolet maailman vehnävarastoista on Kiinassa, mutta lukujen paikkansapitävyyttä on vaikea arvioida. Suurimmat analyysitalot suunnittelevatkin ryhtyvänsä raportoimaan Kiinan varastotasoja uudella tavalla. Mahdollinen tärkeiden lukujen merkittävä muuttuminen saattaa aiheuttaa aaltoja raaka-ainemarkkinoilla, vaikka tosiasiassa fyysiset varastot lukujen takana eivät olisi muuttuneet miksikään. Markkinat vain tajuavat, että me emme oikeasti tiedäkään, paljonko maailmassa on vehnää varastossa.

 

Kaiken kaikkiaan maailman vehnäsadot ympäri maailmaa näyttävät kehittyvän isoiksi ja käsillä olevat murheet ovat verrattain pieniä. Mutta aina ennenkin on tapahtunut yllättäviä asioita, joten jäämme odottamaan odottamattomia mullistuksia.