Vasikat ja hiehot

Raisioagron Hieho 24 -ohjelma

Raisioagron Hieho 24 -ohjelman tavoitteena on saada hiehot poikimaan 24 kuukauden iässä. 

 

24 kuukauden iässä poikiva hieho tuottaa elämänsä aikana eniten. Se myös tiinehtyy paremmin ja pysyy karjassa kauemmin. Tehostetun ruokinnan avulla kasvatuspaikkoja tarvitaan vähemmän.

 

Laadukkaat juomarehut ja starterit juottokaudella, täsmä ruokinta täysrehulla vieroituksen jälkeen kasvattaa raamia, jolloin  hiehon siemennys on mahdollista jo 13 kuukauden iässä. Vasikat ja hiehot kannattaa mitata säännöllisesti ennen siemennystä.

 

Kun poikimaikä laskee 27 kuukaudesta 24 kuukauteen, saadaan maitotuloa lisää yli 1 000 euroa ensikkoa kohden. Tehokas ruokinta on siis todella kannattavaa.

Hieho24-ohjelma

 

Kaikki alkaa vasikasta

Tehostettu ruokinta aloitetaan jo vasikan juottokaudella. Hyvä juottokauden kasvu näkyy tulevan lehmän kohonneena tuotoksessa. Runsas juotto kasvattaa vasikkaa tehokkaasti, 900 gramman päiväkasvu on realistinen tavoite. Syntymäpaino voidaan kaksinkertaistaa juottokauden aikana.

 

Kahdeksan viikon ikään mennessä vieroitettavalla lehmävasikalla tulee olla toimiva pötsi, jotta vasikan kasvu ei notkahda juoton loputtua. Kun juomarehu vähennetään asteittain, lisääntyy väkirehun kulutus ja vieroitus onnistuu paremmin. 

 

Ternimaitoa heti syntymän jälkeen

Ternimaitoa tulee antaa heti syntymän jälkeen 3-4 litraa. Ensimmäisen vuorokauden suositeltava annos on noin 7-8 litraa ja se tulisi juottaa vähintään kolmessa erässä. Ternimaito on varminta antaa tuttipullosta, jotta tiedetään varmasti vasikan saavan riittävästi. Jos vasikka on heikossa kunnossa eikä juo itse, on sille annettava ternimaitoa letkulla annostelemalla.

 

Ensimmäisen ternimaitoannoksen viivästyminen lisää ripuliriskiä ja vasikkakuolleisuutta. Vasikka syntyy ilman vasta-aineita. Se on täysin riippuvainen ternimaidon suojaavista vasta-aineista, jotka kykenevät läpäisemään suolen seinämän vain joidenkin tuntien ajan syntymästä.
 

Tehostettu kasvatus alkaa juottokaudella
 

Vasikan kasvua edistää oikea tuote oikeaan aikaan. Vasikan ruoansulatus pystyy hyödyntämään ensi viikkoina vain juoman muodossa annettua ravintoa, koska pötsi on vielä täysin kehittymätön. Maito tai kaseiinipitoinen juomarehu kulkeutuu märekourua pitkin pötsin ohi suoraan juoksutusmahaan, jossa se juoksettuu. Juoksettuminen hidastaa maidon virtausta suolistoon, jolloin sulatukselle jää enemmän aikaa.

 

Herapohjainen juomarehu kulkee nopeammin suolistossa. Raaka-aineiden pitää olla laadukkaita ja erittäin hyvin sulavia, jotta ravintoaineiden imeytyminen suolistossa on tehokasta. Juomarehun, joka ei sisällä kaseiinia, valmistuksessä täytyy olla erityisen tarkka lämpötilan ja sekoittamisen osalta.
 

Juottokauden parempi kasvu näkyy tulevan lehmän korkeampana maitotuotoksena, jos vieroitus tehdään vähentämällä juoman määrää asteittain. Pidennetty vieroituskausi lisää vähitellen kuivan rehun syöntiä, jolloin sekä pötsi että suolisto ehtivät sopeutua ruokinnan muutokseen.


 

Väkirehu on välttämätöntä

Väkirehu on vasikalle ensi viikkoina tärkeämpi rehu kuin säilörehu tai heinä. Vasikanruokinnan tavoitteena on saada pötsi kehittymään jo juottokaudella, jotta vieroitus sujuisi ongelmitta. Vasikka tarvitsee maidon ravinteita kasvaakseen, mutta hyvin sulava väkirehu tekee siitä vasta märehtijän. Maidon ja veden lisäksi vasikka tarvitsee ensi viikkoina vain maittavaa ja hyvin sulavaa täysrehua.

 

Alle 3 viikon iässä vasikka on vielä yksimahainen eläin, joka saa pääosan ravinteistaan maidon tai juomarehun mukana. Vaikka juoma on välttämätöntä lähes parin kuukauden ikään saakka, vasikan pitää oppia syömään väkirehua mahdollisimman varhain, jotta siitä kehittyisi märehtijä. Väkirehusta syntyy pötsiin haihtuvia rasvahappoja. Vasta haihtuvat rasvahapot saavat alkuun pötsin seinämän nukkapinnan muodostumisen.

 

Pötsin kehitys edellyttää, että nestemäinen ravinto vaihdetaan kiinteäksi. Maito ja juomarehu ovat hyvää ravintoa vasikalle, mutta maidon tai juomarehun runsas ruokinta vähentää kuivan rehun syöntiä, jolloin pötsin kehitys viivästyy. Juoman määrää kannattaa rajoittaa noin 8 litraan päivässä.

 

Karkearehua vasta myöhemmin


Koska vasikka ei ole vielä ensimmäisten elinviikkojensa aikana märehtijä, ei sitä myöskään pidä ruokkia kuten märehtijää. Vastasyntyneen vasikan pötsi on hyvin vaatimaton verrattuna muuhun ruoansulatuskanavaan. Alkuvaiheessa kuitua sulattavat bakteerit puuttuvat lähes kokonaan. Siksi vasikka ei pysty vielä hyödyntämään karkearehun ravinteita.

 

Pötsin papillit eli imeyttävä nukkapinta kehittyy vasta, kun vasikka syö riittävästi väkirehua. Samalla seinämän lihaskerros alkaa toimia, kun kudosten verenkierto käynnistyy. Vaikka hyvälaatuinen heinä edesauttaa lihaskerroksen kehitystä, ei se auta papillien muodostumista. Suositeltavaa onkin antaa hyvin sulavaa väkirehua vapaasti jo muutaman päivän ikäiselle vasikalle, mutta karkearehu kannattaa ottaa ruokintaan vasta muutaman viikon kuluttua.

 

Juomarehuksi maitojauhepohjainen Confort tai herapitoinen Harmony Instant FIN

 

Raisioagro tuo markkinoille kasvattavat juomarehu uutuudet, jotka eivät sisällä soijaa eivätkä geenimuunneltuja raaka-aineita. Juomarehut sekoittuvat erittäin hyvin veteen, joten niitä voidaan käyttää myös juoma-automaateissa.

 

Confort on maitojauhepohjainen juomarehu, jota voidaan antaa vasikalle ternimaidon jälkeen. Kaikki juomarehun sisältämä valkuainen on maitoproteiinia, joka juoksettuu optimaalisesti juoksutusmahassa. Maitojauhe on pastöroitu matalassa lämpötilassa, mikä on edellytys valkuaisen korkealle sulavuudelle.

 

Harmony Instant FIN on herapohjainen juomarehu, mikä mahdollistaa optimaaliset päiväkasvut. Valkuaisesta suurin osa on maitoperäisistä raaka-aineista. Juomarehuun on lisätty probioottia, joka vahvistaa suoliston hyvinvointia ja rajoittaa haitallisten bakteerien kasvua.
 

Tutustu uusiin juomarehuihin (pdf-esite)

 

Täysrehuksi Vasikan-Herkku Mysli tai Pikku-Mullin Herkku

Pötsin tehokas kehittyminen edellyttää, että väkirehusta saadaan erilaisia sulavia hiilihydraatteja sekä sulavaa valkuaista. Vasikan-Herkku Mysli on myslimäinen kypsennettyjä viljahiutaleita sisältävä väkirehu, joka maittaa ensimmäisistä päivistä lähtien. Maittava mureinen Pikku-Mullin Herkku on monen tilan ensimmäinen täysrehu pienille vasikoille. Molemmat starterit edesauttavat tehokkaasti pötsin seinämän nukkapinnan kehittymistä ja vasikasta tulee nopeammin märehtijä.

 

Vasikka-appeeseen Vasikan-Herkku TMR mure

Käyttämällä Vasikan-Herkku TMR muretta maitotilat voivat tehostaa ja helpottaa vasikoiden ruokintaa . Kätevä tapa on sekoittaa Vasikan-Herkku TMR:stä, olkisilpusta ja melassista apetta, jota voidaan kutsua myös mysliksi.

Kysy lisää asiakkuusvastaavaltasi.

 

Lehmävasikan ruokinta:

1. Ternimaitokausi -3 vrk

a. Ensimmäinen vahva, tutkittu ternimaitoannos 7,5 % elopainosta (3-4 l) annetaan välittömästi syntymän jälkeen. Ternimaidon lämpötilan tulee olla 40 astetta. Jos vasikka ei heti juo vapaaehtoisesti, annetaan ensimmäinen annos letkulla.

b. Toinen ja kolmas annos 1,5-2 litraa tarjotaan saman vuorokauden kuluessa, jos vasikka juo vapaaehtoisesti. Ensimmäisen vuorokauden kokonaismäärä on vähintään 6 litraa, enimmillään jopa 15 % elopainosta.

c. Toisena ja kolmantena päivänä vasikalle tarjotaan tuttisangosta 3 x 1,5-2 l ternimaitoa/välimaitoa. 3. pv lisäksi haaleaa vettä.

 

2. Juottokausi 4pv – 8 vk, juomarehun vahvuus 12,5-14,5 % tai 140-160 g + 1 l vettä. Juoman lämpötila 40 astetta.

a. 4-14 pv vasikalle juotetaan maitoa tai maitopohjaista juomarehua 3 x 2 l.

b. 2 vk – 5 vk juoman määrä enimmillään 8 l, (3 x ruokinta/pv vasikalle parempi)

c. vk 6 juomaa 6 l

d. vk 7 juomaa 4 l

e. vk 8 juomaa 2 l

f. (vk 9 juomaa 2 l)


3. Juottoautomaatille voidaan siirtyä 2 vk iässä. Juoman määrä on korkeimmillaan n.  8 litraa/pv. 5 vk jälkeen juoman määrä vähennetään.

4. Puhdasta vettä pidetään tarjolla koko juottokauden ajan

5. Juoman ohella annettaan vapaasti Vasikan-Herkku-Mysliä tai Pikku-Mullin-Herkkua.

6. Karkearehua pidetään tarjolla juottokauden ajan, mielellään silputtua.

7. Vasikan tulee syödä Pikku-Mullin-Herkkua vähintään 1,5 kg/pv ennen kuin se voidaan vieroittaa. Jos vasikka ei tätä syö, jatketaan vieroitusjuottoa, kunnes väkirehun syönti nousee.

8. Vieroituksen jälkeen annetaan aluksi vielä Pikku-Mullin-Herkkua 3 kk ikään asti, sitten siirrytään Hieho-Maituriin, jota annetaan 6 kk ikään asti 2-2,5 kg/pv. Lisäksi karkearehua ja vettä. Jos karkearehun sijaan hiehoille annetaan lehmien apetta, lisätään sen päälle täysrehua 1-2 kg.

9. 6 kk iässä tavoitepaino 200 kg tai 30 % aikuiskoosta.

10. Raisioagron Hieho 24-opas sisältää ohjeet vasikka/hiehokauden ruokintaan sekä erillisruokinnalla että appeella. Tavoitteena on kasvattaa vasikka ja hieho siten, että se poikii 24 kk iässä. 

 

Hieho rasvoittuu ilman valkuaista

Hiehon pitäisi poikia kahden vuoden iässä riittävän suurikokoisena. Tavoitteena on, että tuleva lypsylehmä kestäisi karjassa nykyistä pidempään ja lypsäisi suuremman elinikäistuotoksen. Valkuais- ja energiaruokinnan sopivalla suhteella estetään rasvoittumista. Kun Holsteinhiehon rinnanympärys on yli 166 cm, korkeus 133 cm ja paino vähintään 370 kiloa, hieho on valmis siemennettävien osastoon. 

 

Jotta holsteinhieho saavuttaisi sopivan siemennyskoon 13 kk ikään mennessä, kasvun tulisi olla vieroituksen jälkeen keskimäärin 900 - 1000 g/pv. Ayshirehieholle riittää 100 g pienempi päiväkasvu.

 

Voimakas viljaruokinta rasvoittaa hiehoja. Niistä tulee helposti lihavia ja pienikokoisia ilman riittävää aminohappojen saantia.Valkuaispitoinen väkirehu auttaa estämään näitä ongelmia. Väkirehumäärä riippuu säilörehun laadusta. Hieho-Maiturissa on runsaasti valkuaista, joten sen avulla saadaan hyvä kasvu ilman rasvoittumisen pelkoa. Lisäksi siinä on hieholle tärkeitä kivennäisiä, hivenaineita ja vitamiineja.

 

Rodun vaikutus rasvoittumiseen

Eläinaineksella on suuri vaikutus kasvutaipumukseen ja ravinnon tarpeeseen. Ayrshirehieho rasvoittuu helpommin kuin holstein, rotujen sisälläkin on toki eroja yksilöiden välillä. Ruokintaa pitää säätää kasvukyvyn mukaan.

 

Holsteinille tulee antaa valkuais- ja energiaruokinnan avulla mahdollisuus riittävään kasvuun ennen ensimmäistä poikimista. Muuten voi käydä niin, ettei eläintä saada tiineeksi ensimmäisen poikimisen jälkeen, kun voimavarat kulutetaan kasvuun ja tuotokseen.

 

Ayrshiren kasvunopeutta voidaan puolestaan joutua hieman jarruttelemaan energian saantia vähentämällä, jotta se ei lihoisi ennen poikimista. Pienemmän rodun eläin kerää kasvaessaan enemmän rasvaa kuin suurempi rotutoverinsa, siksi Ay hiehon päiväkasvusuositukset ovat pienemmät kuin holsteinin.

 

Ruokinnan tavoitteena hyvä kasvu ja tiinehtyminen

Nuorille hiehoille annetaan mahdollisimman hyvää säilörehua, mutta puolen vuoden jälkeen syöntikyvyn kehityksen myötä karkearehuksi riittää hieman vanhempanakin korjattu rehu. D-arvo voi jäädä jopa alle 650. Jos säilörehu on hyvin nuorena korjattua, kannattaa pötsin täytteeksi antaa  hieman olkea. Hitaasti sulava kuitu vaikuttaa hiehon kapasiteettiin eli rungon tilavuuteen ja syvyyteen. Hyvä kapasiteetti on tärkeää tulevalle lypsylehmälle, sillä syvään runkoon mahtuu enemmän rehua.

 

Puolivuotiaaksi saakka Hieho-Maiturin määrä saa olla säilörehusta riippumatta noin 2 kg/pv, sen jälkeen, väkirehumäärää säädetään karkearehun laadun mukaan. Väkirehun määrä jää niin pieneksi, että täysrehun ohella tarvitaan lisäkivennäistä ja vitamiineja. Nuolu-Melli Kalsium sopii mainosti hiehoille sekä laidunkaudella että sisäruokinnassa. Hiehojen riittävä ravinteiden saanti varmistaa tiinehtymisen ajallaan ja parantaa huuhdeltavien hiehojen tulosta. Yli puolen vuoden ikäisille hiehoille voidaan antaa vitamiini-hivenainebolus, jolla varmistamaan riittävä ravinteiden saanti.