Ruis

Kannattava rukiinviljely edellyttää paitsi kilomääräisesti hyvän sadon saamista, myös riittävää laatua, joka soveltuu maistuvien ruistuotteiden raaka-aineeksi. Tämä tarkoittaa tasaisesti tuleentunutta, hehtolitrapainoltaan ja sakoluvultaan riittävän hyvää sekä aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan moitteetonta ja torajyvätöntä ruissatoa.

Kylvö

Jos käytetään tilan itse tuottamaa siementä, se kannattaa peitata lumihomeeseen tehoavalla aineella, kuten Baytan Universal -nesteellä:

• Ruis on muista viljoista poiketen ristisiittoinen kasvi, jonka lajikkeet taantuvat lisättäessä vuodesta toiseen samaa omaa siemenkantaa. Populaatiolajikkeiden siemen kannattaa uusia usein; hybridilajikkeiden siemen on uusittava joka vuosi.

• Ruis tulee kylvää suhteellisen aikaisin niin, että versomiseen jää aikaa noin kolme viikkoa. Tavoitteena voidaan pitää, että ruis ehtii muodostaa kolme sivuversoaihiota jo syksyllä. Paras kylvöajankohta yleensä 20.8.–5.9., optimi noin 25.8. Sopivan kylvöajankohdan venyessä reilusti syyskuun puolelle kannattaa siemenmäärää lisätä.

Hybridirukiin viljelytekniikka

• Siemen myydään yksiköittäin. Yksi yksikkö vastaa miljoonaa itävää siementä.

• Siemenmääräsuositus: 1,7–3 yksikköä/ha (n. 70–100 kg).

• Matala siemenmäärä (1,7–2,4 yksikköä/ha): hyvissä itämisoloissa ja aikaisessa kylvössä, esimerkiksi kynnettyyn kesantoon, öljykasvien tai herneen perään kylvettäessä tms. Brasetto versoo paremmin kuin Evolo, joten sille riittää pienempi kylvötiheys.

• Korkea siemenmäärä (2,5–3 yksikköä/ha): huonommissa kasvuoloissa ja kylvöajankohdan siirtyessä myöhemmäksi. Siemenmäärää kannattaa nostaa myös, jos maassa reilusti kasvinjätettä.

• Korrenkasvun alussa, kaksisolmuvaiheessa (31–32) rikkatorjunta + 1 l CCC:tä, myös pientä Sonis-lisäystä (max. 0,1–0,2 l) voi harkita. Toinen vaihtoehto on antaa pelkkää Sonista 0,4 litraa tässä vaiheessa.

• Tarvittaessa toinen käsittely: Sonis 0,2–0,3 l vaiheessa 37 (lippulehtivaihe). Tähän käsittelyyn voi lisätä tautiaineen, jos arvioi tautipaineen suureksi.

Rukiin lannoitusohjelma PDF

Rukiin kasvinsuojeluohjelmataulukko      
Lumihomeruiskutus syksyllä ennen pysyvän lumen tuloa
Proline 0,4 l/ha + Topsin 200 g/ha
Rikkatorjunta
Torjuu varmasti syysitoiset saunakukat, mutta myös kevätitoiset rikkakasvit Jos lohkolla perusrikkakasvien lisäksi hukkauraa tai muita heinämäisiä rikkoja
Ally 1 tab./ha + Primus 0,075 l/ha + Sito 0,1 l/ha Broadway 165-220 g/ha + Dassoil 0,5 l/ha
Tautitorjunta
Ruskearuosteen torjunta lippulehtivaiheessa. Kasvunsäädekäsittely voidaan yhdistää 
Tehokkain ja kattavin seos Edullisempi mutta silti tehokas Edullinen kahden tehoaineen seos, ei viivytä valmistumista
Mirador 0,25 l/ha + Proline 0,25 l/ha Mirador 0,25 l/ha + Stereo 0,5 l/ha Stereo 0,8 l/ha
Kovassa tautipaineessa määriä lisätään
Korrensäätö
Turvallinen ja tehokas Edullisempi Edullinen, rikkatorjunnan yhteydessä
Sonis 0,4-0,7 l/ha (tai pieni annos CCC:n kera) Cerone 0,5-1,5 l/ha Stabilan (CCC) 1 l/ha
Hukkakauran torjunta
Tehokas, hyvät tankkiseosvaihtoehdot Ei pohjavesirajoitusta Yksi aine torjuu hukkakauran lisäksi muutkin rikat
Swipe 0,8 l/ha Puma Extra 1 l/ha  Broadway  165-220 g/ha + Dassoil 0,5 l/ha 
Tarkista tiedot ja ympäristörajoitukset käyttöohjeesta ennen käyttöä.