Porsaiden ruokinta ja rehut

Porsaiden ruokinta

Porsaiden ruokinta voidaan jakaa imevien porsaiden ruokintaan ja vieroituksen jälkeiseen ruokintaan. Imevät porsaat ovat paljolti riippuvaisia emakon maitotuotoksesta, mutta tarvittaessa hoitaja voi auttaa niitä ravinnonsaannissa.  Imevän porsaan on hyvä tottua kasvisperäiseen rehuun jo emakon luona, jolloin vieroitus ei ole niin kova koettelemus. Vieroituksen jälkeen syönnin kehittyminen ja rehujen sulavuus on ensiarvoisen tärkeitä tekijöitä porsaan kasvun ja kehittymisen kannalta.

 

Imevien ja vieroitettujen porsaiden rehustus

Imevät porsaat; syntymä – 1 viikko

Vastasyntyneiden porsaiden energiavarastot ovat vähäiset, joten nopea ternimaidon saanti on välttämätöntä nälkiintymisen ja lämmönhukan välttämiseksi. Ternimaito toimii myös luonnollisena rokotteena, koska se sisältää runsaasti vasta-aineita ympäristön haitallisia bakteereita ja viruksia vastaan.

Suuressa pahnueessa nisiä ei riitä kaikille, osa nisistä voi olla toimimattomia tai emakko voi olla sairas, jolloin ternimaitoa ei riitä tarpeeksi kaikille. Raisioagro on kehittänyt ruokintaohjelman heikoille porsaille turvaamaan niiden ravinnonsaannin kun emakon maito ei riitä. Ruokintaohjelman rehut sisältävät korkealaatuisia raaka-aineita, jotka pieni porsas pystyy käyttämään hyvin hyväkseen.

Rehut yli vuorokauden ikäiselle porsaalle

Opticare
Milk

Opticare Milk on jauhemainen maidonkorvike, joka on suunniteltu erityisesti  Rescue Deck -porsaille. Se sopii myös muille pienille porsaille, jotka syystä tai toisesta eivät saa riittävästi emakon maitoa.

Hevipossu

Hevipossu on pienten porsaiden erikoisrehu, joka totuttaa porsaat kasviperäisiin raaka-aineisiin. Erikoisrehu sisältää runsaasti maitopohjaisia jakeita ja sekoittuu veteen erinomaisesti. Rehua annetaan 2–3 päivän iästä lähtien. Hevipossua voidaan antaa myös vieroitetuille porsaille ruokahalun herättämiseksi. Tällöin sitä sekoitetaan 20 % vieroitusrehun joukkoon.

 

Imevät porsaat; 1 - 4 viikkoa

Imevä porsas sulattaa hyvin maitoa, koska porsaan entsyymituotanto painottuu laktaasi -entsyymin muodostamiseen.  Iän karttuessa porsas on vähitellen totutettava sulattamaan myös kasviperäistä rehua, jotta vieroitus onnistuisi hyvin.  Noin viikon ikäiselle porsaalle on hyvä aika aloittaa syöttää ensirehua pieniä määriä kerrallaan. Jo pienikin rehumäärä nostaa suolahapon eritystä mahalaukussa ja ohutsuolen ruoansulatusentsyyminen tuotantoa (amylaasi, protenaasi ja lipaasi), mikä on välttämätöntä kiinteän rehun sulattamiseksi.

Vieroitetut porsaat

Noin neljän viikon iässä porsas vieroitetaan emästään. Tällöin porsas on erittäin stressaantunut, koska yhdellä kertaa moni asia muuttuu kuten ympäristö, lajikumppanit, ruokapaikka ja vesipiste. Lisäksi ruoka vaihtuu lämpimästä maidosta kiinteäksi rehuksi.

Ensimmäisten päivien aikana vieroituksen jälkeen on tärkeää saada porsas syömään ja juomaan.  Porsaalle annetaan samaa rehuamitä se on saanut jo emänsä luona, jotta rehu ei vaihdu kriittisellä hetkellä. Rehuja vaihdetaan asteittain porsaan kasvaessa ja rehujen raaka- ja ravintoainesisältö optimoidaan porsaan kehittymisen mukaan.  Vaivaton veden saanti lisää porsaan rehunsyöntiä.

Koska tilat poikkeavat toisistaan, Raisioagro on kehittänyt erilaiset ruokintaohjelmat, Potra ja Terve, vieroitetuille porsaille tilan tavoitteiden ja tarpeiden mukaan.