Onnistunut ruokinta johtaa hyviin tuloksiin

Suomalaislehmien keskituotos on noussut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana lähes 2500 kiloa. Joka seitsemäs tarkkailukarja lypsää jo yli kymppitonnin tuotoksen.

 

Tuotoksen nousu edellyttää entistä suurempaa panostusta lehmien hyviin olosuhteisiin ja kestävyyttä edistävään ruokintaan. Ruokinnan suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon myös maidon pitoisuudet, sillä maidon hinnoittelu perustuu pääosin valkuaisen ja rasvan määrään.

Maituri - Lisää kestävyyttä ja tuotosta

Maituri oli Suomen ensimmäinen kypsennetty rehuseos, jossa oli monia tuotantoa tehostavia ja lehmien hyvinvointia tukevia ainesosia. Kun suomalaislehmät pääsivät nauttimaan Maituria vuonna 1989, ennätyksiä alkoi herua.

Vuosien kuluessa ja lehmien ravitsemuksellisten vaatimusten kasvaessa Maiturista on kehitetty kokonainen tuoteperhe. Luotettava, toimiva Maituri maistuu lehmille ja auttaa maidontuottajaa saavuttamaan tuotostavoitteensa. Maiturin hyvinvointia ja terveyttä ylläpitävästä voimasta kertovat lukuisat satatonnarit. Ei ihme, että se on maamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia rehumerkkejä.

 

Maituri Green täysrehu nostaa maitotuotosta ja pienentää typpi- ja metaanipäästöjä

 

Kestävää tuottavuutta -ruokintaohjelmaan kehitetyissä Green-rehuissa optimoidaan valkuaisen laatu, määrä ja aminohappokoostumus.  Maituri Green täysrehu perustuu kuorittuun kauraan ja väkirehun prosessointiin.

 

Rehun optimoitu valkuainen tehostaa typen hyväksikäyttöä. Valkuaisen lisäksi rehu tehostaa myös energian hyväksikäyttöä. Typpi- ja metaanipäästöt pienentyvät ja samalla maitotuotos nousee. Maituri Greenin sisältämän kuoritun kauran öljymäinen rasva pehmentää maitorasvaa ja vähentää lehmän pötsissä metaanin muodostusta.

 

 

Rehu sisältää kaikkien Maituri-täysrehujen tavoin terveyttä edistäviä orgaanisia hivenaineita (seleeni, sinkki, kupari ja mangaani) ja biotiinia.   

 

 

Uusien Green rehujen koostumukselle ja valmistusmenetelmälle on haettu patenttia.

 

Kuoritulla kauralla enemmän maitoa

 

Raisioagro teki Helsingin Yliopiston kanssa tutkimuksen, jossa havaittiin, että kuorittua kauraa sisältävä rehu tehosti valkuaisen hyödyntämistä lehmien ruokinnassa. Koerehun 4 prosenttiyksikköä pienemmällä valkuaispitoisuudella päästiin samaan maitomäärään kuin valkuaispitoisella kontrollirehulla. 

   

Lähde: Helsingin yliopisto 2016

 

Yliopiston kokeen pohjalta kehitettiin uutta rehun koostumusta sekä prosessointia. Sadan lehmän robottitilalla kontrolloiduissa olosuhteissa tehdyssä uudessa tutkimuksessa rehuhyötysuhde tehostui entisestään kohonneen maitotuotoksen ansiosta. Väkirehun syönnit lypsyrobotilla olivat samat, mutta koeryhmän tuotos kasvoi selkeästi enemmän. Kokeiden pohjalta kehitettiin uudet Benemilk Green ja Maituri Green täysrehut.

 

Robottitiloille energiapitoinen Maituri uutuus

 

Robo-Maituri Energy on lypsyrobotille tarkoitettu rakeinen energiapitoinen täydennysrehu piilevän ketoosin torjuntaan. Rehu sisältää kaksi energia-lähdettä. Propyleeniglykoli stimuloi syöntiä pitämällä yllä lehmän verensokeria ja vähentämällä veren ketoainepitoisuutta. Pötsisuojattu rasva tuo energiaa maidontuotantoon. Rehu ei sisällä kivennäisiä vaan ne lisättään appeen kautta.

Jos robotille voidaan annostella kahta rehua, Robo-Maituri Energyä annetaan siemennykseen asti ja sen jälkeen voidaan vaihtaa rehua. Muussa tapauksessa rehua annetaan koko lypsykauden ajan.

 

 

Maituri sopii aikaisin korjatun säilörehu rinnalle

 

Kaurapitoinen Maituri täysrehu on suunniteltu erityisesti niukasti iNDF:ää sisältävien varhain korjattujen korkea-energisten säilörehujen oheen. Kaurassa on enemmän kuitua ja vähemmän tärkkelystä kuin muissa viljoissa ja siksi lehmä saa tarvittavaa iNDF:ää enemmän.

Koska väkirehumäärät jäävät hyvien säilörehujen ohella pienemmiksi, rehun kivennäistasoa on korotettu. Kaikkien Maitureiden tavoin täysrehu sisältää orgaanisia hivenaineita (seleeni, sinkki, kupari ja mangaani) ja biotiinia.    

 

 

Opti - Hyvä panos-tuotos-suhde

Opti-rehuista on vähitellen kehittynyt kattava tuotesarja. Sarjan perusajatuksena on tehostaa mutkattomasti tilan omien rehujen hyväksikäyttöä. Opti-perhe on oivallinen valinta perusrehuja arvostavalle tuottajalle, joka haluaa hallittua ruokintaa pienemmin kustannuksin.

Opti-rehusarjaan kuuluu sekä täys- ja valkuaisrehuja että rehukomponentteja. Laajasta valikoimasta on helppo valita omalle lypsykarja- tai lihanautatilalle sopivat vaihtoehdot.

Opti-sarjan rehut tuovat säästöä ruokintakustannuksiin. Rehuilla voidaan täydentää monipuolisesti tilan omia rehuja ja tehdä perusruokintaa edullisesti. 

 

Opti täysrehu uutuudet tuovat tehoa ruokintaan taloudellisesti

 

Opti-Robo on maittava rakeinen täysrehu robotille täydentämään osittaisapetta. Helppokäyttöisessä täysrehussa on valkuaista ja energiaa vaativampaankin tarpeeseen. Opti-Robon avulla lehmän ruokintaan saadaan edullisesti rutkasti lisää lypsättävää valkuaista ja energiaa.  

Opti 20 on monipuolinen täysrehu pihattoihin ja erillisruokintaan. Sen avulla ruokintaan saadaan helposti energiaa ja valkuaista. Rehu sopii täydentämään erilaisia säilörehuja ja sen avulla lehmän rehuseoksesta saadaan lypsättävä seos ruokintakustannuksia säästäen.  

Opti 22 täysrehu sopii hyvin sekä pihattoihin että erillisruokintaan. Monipuolinen rehu tuo rehustukseen kaivattua energiaa ja valkuaista. Rehu sopii täydentämään erilaisia säilörehuja ja sen avulla lehmän rehuseoksesta saadaan energiapitoinen lypsättävä seos.   

 

Uudet Opti tiivisteet oman viljan rinnalle

 

Opti 34 TMR on työtä säästävä valkuaistiiviste lehmille. Se sisältää runsaasti kivennäisiä ja oikein annosteltuna erillistä kivennäislisäystä ei tarvita. Mukana tulevat myös vitamiinit. Tiiviste sisältää rypsirouheen lisäksi hivenen ureaa. Rypsivalkuainen ja urean helppoliukoinen typpi varmistavat sekä lehmän aminohappojen saannin että mikrobien typen tarpeen. 

Opti 30 tiiviste mahdollistaa tilan maksimaalisen viljan käytön ilman, että rehustuksen tärkkelyspitoisuus nousee liian korkealle. Tiiviste sisältää lämpökäsiteltyä rypsirouhetta ja ripauksen ureaa. Rypsirouheesta lehmä saa tarpeellista ohitusvalkuaista ja urea on polttoainetta pötsin mikrobeille mikrobivalkuaisen valmistamiseen.  

Opti 27 puolitiivisteen avulla voidaan maksimoida oman viljan käyttö ja saada energiapitoinen rehuseos lehmälle. Puolitiivisteen valkuainen koostuu pääasiassa rypsirouheesta. Opti 27 sisältää myös hiukan ureaa, joten se sopii hyvin käytettäväksi valkuaisköyhän säilörehun kanssa. 

Mureinen Opti 40 tiiviste sopii mainiosti valkuaisköyhän säilörehun rinnalle. Rypsin aminohapot ja tuotteen helppoliukoinen typpi varmistavat sekä lehmän aminohappojen saannin että mikrobien typen tarpeen. Mureinen Opti 40 on edullinen valkuaisvaihtoehto erityisesti seosrehuun, kun säilörehun valkuainen lähenee 10 % kuiva-aineessa. Tyypillinen lehmien annos viljan ohella vaihtelee 3-5 kilon välillä. Opti 40 sopii myös yli 6 kk vanhoille lihanaudoille.