BENEMILK®-rehut - ainutlaatuista energiaa

Benemilk®-rehujen tehoaine on tarkasti optimoitu täydentämään erilaatuisia säilörehuja. Myös rehujen valkuaisen määrä vastaa tarkemmin valkuaispitoisuudeltaan poikkeavia säilörehuja. Benemilk täysrehut ja puolitiivisteet sisältävät hedelmällisyyttä ja vastustuskykyä edistäviä komponentteja.

Raision oman innovaation pohjalta kehitetty Benemilk -rehusarja on saanut tuottajien keskuudessa vankan suosion. Sarja on saanut myös uusia tuokkaita, joiden avulla rehustukseen saadaan lisäenergiaa pienellä annoskoolla. Laajentuneella tuotevalikoimalla pystytään nyt entistä tarkemmin täydentämään lehmien ruokinnalliset tarpeet.

Suomessa on myönnetty patentti Benemilk-rehuille ja niiden valmistusmenetelmälle.

 

 

 

Benemilk-rehusarjaan huippu-uutuuksia

 

Benemilk Green täysrehu nostaa maitotuotosta ja samalla pienentää typpi- ja metaanipäästöjä

 

Kestävää tuottavuutta -ruokintaohjelmaan kehitetyissä Green-rehuissa optimoidaan valkuaisen laatu, määrä ja aminohappokoostumus.  Kuorittuun kauraan, pötsisuojattuun rasvaan ja väkirehun prosessointiin perustuva Benemilk Green täysrehu tehostaa lehmien ruokinnassa energian ja valkuaisen hyötysuhdetta.

 

Samalla kuin maitotuotos nousee ja pitoisuudet kasvavat typpi- ja metaanipäästöt pienentyvät. Benemilk Greenin sisältämän kuoritun kauran öljymäinen rasva pehmentää maitorasvaa ja vähentää lehmän pötsissä metaanin muodostusta.

 

Uusien Green rehujen koostumukselle ja valmistusmenetelmälle on haettu patenttia.

 

Kuoritulla kauralla enemmän maitoa

 

Raisioagro teki Helsingin Yliopiston kanssa tutkimuksen, jossa havaittiin, että kuorittua kauraa sisältävä rehu tehosti valkuaisen hyödyntämistä lehmien ruokinnassa. Koerehun 4 prosenttiyksikköä pienemmällä valkuaispitoisuudella päästiin samaan maitomäärään kuin valkuaispitoisella kontrollirehulla. 

   

 

Lähde: Helsingin yliopisto 2016

 

Yliopiston kokeen pohjalta kehitettiin uutta rehun koostumusta sekä prosessointia. Sadan lehmän robottitilalla kontrolloiduissa olosuhteissa tehdyssä uudessa tutkimuksessa rehuhyötysuhde tehostui entisestään kohonneen maitotuotoksen ansiosta. Väkirehun syönnit lypsyrobotilla olivat samat, mutta koeryhmän tuotos kasvoi selkeästi enemmän. Kokeiden pohjalta kehitettiin uudet Benemilk Green ja Maituri Green täysrehut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusi Benemilk Energy erikoisrehu sisältää 100%:a erittäin sulavaa pötsisuojattua rasvaa. Tuotteessa on lähes 20 % enemmän energiaa kuin kalsiumsuojatuissa rasvoissa, joiden rasvapitoisuus on noin 80-84%.  

Benemilk Energyllä saadaan helposti rehuseoksen energiaa nostettua, onhan tuotteessa energiaa huikeat 32,5 MJ/kgka. Sitä on turvallista käyttää myös korkeatuottoisille lehmille ilman, että pötsin toiminta tai ruokahalu heikkenisi. Päiväannos on vain 300g/30kg maitoa. 

 

Toinen uutuus Benemilk Energy pH on mullistava erikoisrehu rehumarkkinoilla. Tuote sisältää samassa paketissa Benemilkin ainutlaatuisen energian lisäksi pötsin pH:ta neutralisoivia ainesosia. Benemilk Energy pH:sta korkeatuottoinen lehmä saa runsaasti energiaa maidontuotannon ja pitoisuuksien nostamiseen. Tuotteen pötsin pH:ta puskuroivat aineet edesauttavat pötsin toimintaa voimakkaalla ruokinnalla, jolla lehmä on maidontuotannon ollessa huipussaan. Annoskoko 30 kg lypsävälle on vain 400-450 g/pv. 

 

Benemilk Protein Booster on uuden tyyppinen energiarehu. Se sisältää suojatun rasvan lisäksi suojattua valkuaista. Erikoisrehu sopii erityisesti laktaatiokauden alkuun, jolloin lehmä kärsii energiavajauksesta. Sopii kaikille navettatyypeille.

 

Seosrehuruokintaan sopiva Benemilk Booster sisältää tiivistetyssä muodossa tehoaineita, joten käyttötarve on vain viidennes täysrehusta. Benemilk Booster mahdollistaa Benemilk-ruokinnan täysapetiloille, joiden ruokinta perustuu omaan säilörehuun, viljaan ja rypsiin. Mainio tuote myös erillisruokintaan energiaa antamaan.

 

Ruokinta rakentuu analysoidulle säilörehulle

Koska nurmi on lehmien tärkein karkearehu, sen viljelyn tavoitteena on saada mahdollisimman suuri sato ja tehdä siitä maittavaa, hyvää säilörehua, jossa on hyvät ruokinnalliset arvot. Näin rakennetaan luja perusta korkeille pitoisuuksille, karjan hyvinvoinnille ja tuotantokustannusten hallinnalle.

Säilörehun sulavuus eli D-arvo vaikuttaa oleellisesti siihen, miten lehmä pystyy käyttämään rehua hyväkseen. D-arvo ohjaa myös optimaalisen Benemilk®-tuotteen valintaa ja annostelua.

Säilörehun säännöllinen analysointi koko sisäruokintakauden ajan on tärkeää, koska eri aikaan korjattujen säilörehujen D-arvo on erilainen. Analyysitulosten perusteella tehty Benemilk -ruokintasuunnitelma pystyy tarkimmin tasapainottamaan lehmien energian ja tarvittavien ravintoaineiden saantia.

 

Taulukko 1. Sopiva Benemilk –rehu valitaan säilörehun laadun mukaan

Pitoisuusindeksi paljastaa: energiamuodolla on väliä

Pitoisuusindeksi on Raisioagron kehittämä uusi mittari, joka kertoo, kuinka tehokkaasti rehun energia vaikuttaa maidon koostumukseen. Indeksin laskenta perustuu rehujen rasvahappokoostumukseen. Jos rehun energia koostuu pääosin öljymäisestä rasvasta, sen pitoisuusindeksi on matala. Benemilk®-rehuissa on käytetty energianlähteenä tehokkaita suojattuja rasvahappoja, jolloin niiden energia on tehokkaammassa muodossa ja pitoisuusindeksi korkea.

Pitoisuusindeksi on oleellinen osa ruokintaohjelmaamme, koska se auttaa arvioimaan maidon koostumusta siirryttäessä väkirehusta toiseen. Myös sinun säilörehusi saa ruokintaohjelmassa oman indeksiluvun. Asiakkuusvastaavasi pystyy ruokintasuosituksia tehdessään hyödyntämään uutta mittaria, ja sinä saat käyttöösi tarkan tilakohtaisen suosituksen.

Kaikki energia ei ole samanarvoista. Suomalaisessa rehuarvojärjestelmässä kaikkia rehun rasvahappolähteitä pidetään samanarvoisina. Todellisuudessa on kuitenkin suuri ero, lisätäänkö rehuun öljymäistä rasvaa vai Benemilkin suojattua rasvahappoa.

Ruotsin maatalousyliopistossa, Lövstassa, tehtiin koe, jossa oli mukana kaksi samalla reseptillä valmistettua rehua. Toinen oli tyypillinen suomalainen rypsin rasvaa sisältävä tuote, toinen oli Benemilk Black. Kokeen rehuilla oli sama energia-arvo, mutta valmistusprosessi ja rasvahappokoostumus olivat erillaisia.

 

Rehun pitoisuusindeksin vaikutus tuotokseen:  

Benemilk-rehulla maidon valkuais- ja rasvapitoisuudet kohosivat. Energiakorjatun maidon määrä kasvoi yli 10 %. Vastaava ilmiö voidaan nähdä tiloilla, jotka käyttävät Benemilk -rehuja.