Takaisin

Uusi vasikoiden ruokintamalli helpottaa suurtilojen arkea

Vasikoiden ruokinnan tehostaminen ja helpottaminen on välttämätöntä maitotilojen koon kasvaessa. Isojen seosrehutilojen kiinnostava vaihtoehto on olkisilppu-väkirehu-seos, jonka ohessa ei tarvitse antaa vasikoille muuta karkearehua. Ruotsissa suuret maitotilat ovat näin tehostaneet vasikoiden ruokintaa ja samalla helpottaneet ruokintatyötään. Raisioagro on tuonut markkinoille uuden valmiin väkirehuseoksen vasikka-appeeseen.
 

Kun maitotilojen koko kasvaa, ne pyrkivät tehostamaan ja helpottamaan vasikoiden ruokintaa. Vasikoiden optimaalisella ruokinnalla kasvu on tehokasta, joten hiehot voidaan siementää jo 13 kuukauden iässä. Osa tiloista on saanut keskimääräisen poikimaiän 22-23 kuukauden tasolle.
 

Keskimäärin hyvä tavoite ensimmäiselle poikimiselle on 24 kuukauden ikä. Isojen apetilojen kiinnostava vaihtoehto on olkisilppu-väkirehu-seos, jonka ohessa ei tarvitse antaa muuta karkearehua. Ruokinta on erittäin väkirehuvaltaista ja valkuaispitoista kolmen–viiden kuukauden ikään saakka.
 

Kätevä tapa on sekoittaa apetta väkirehusta, olkisilpusta ja melassista. Lopputuloksena on vasikan mysliä.
 

Raisioagron uusi tuote Vasikan-Herkku TMR on valmis väkirehuseos vasikka-appeeseen. Siinä on kaikki vasikan tarvitsemat ravintoaineet. Vasikka-appeen ohella ei tarvitse antaa muuta väkirehua tai karkearehua. Apetta annetaan vasikoille vapaasti kolmen–viiden kuukauden ikään saakka. Päiväkulutus on noin yksi–kolme kiloa.
 

Apesatsin valmistukseen tarvitaan yksi suursäkki Vasikan-Herkku TMR:ää. Väkirehu, olkissilppu ja melassi sekoitetaan puhtaassa apevaunussa. Satsi riittää 25 vasikalle noin kuukaudeksi.
 

Ruotsissa on pitkään ruokittu vasikat myslillä
 

Ruotsissa suuret maitotilat ovat tehostaneet vasikoiden ruokintaa ja samalla helpottaneet ruokintatyötään myslillä. Vasikat kasvavat erinomaisesti myös antamalla täysrehu ja karkearehu erikseen. Oleellista on riittävä energian ja valkuaisen saanti sekä juottokaudella että vieroituksen jälkeen.
 

– Esimerkiksi Rosdala Gårdissa ja Ulvhultsin Säterissä vasikka-appeen koostumuksesta noin kymmenen prosenttia on olkisilppua ja 90 prosenttia väkirehua sekä melassia. Väkirehu sisältää valkuaisen, viljaa, melassileikettä, kivennäiset, vitamiinit ja hivenaineet. Koko juoton ajan sekä vieroituksen jälkeen tyypillisesti kolmen–viiden kuukauden ikään asti vasikat saavat vapaasti olki-väkirehu-seosta, Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma kertoo.
 

Erityisesti vieroituksen jälkeen tämä ruokinta on vahvempaa verrattuna Suomessa totuttuun.
 

Vasikkaseos tehdään apevaunulla noin kerran kuukaudessa ja se jaetaan vasikoille neljän–viiden päivän välein. Väkirehu-olkisilppu-seoksen kosteus on korkeintaan 15 prosenttia. Kosteampana seoksen säilyvyys vaarantuu. Siksi seokseen ei voi lisätä säilörehua, ja apevaunu tulee puhdistaa ennen myslin tekemistä.
 

Liian myöhäinen siemennys on ongelma
 

Jos tiineet hiehot ovat lihavia, mutta kuitenkin riittävän korkeita, syynä voi olla appeen liian voimakas energiataso suhteessa valkuaiseen. Hiehot on tällöin todennäköisesti myös siemennetty liian myöhään.
 

– Tällöin appeen valkuaisen ja energian suhdetta kannattaa säätää ja on myös syytä pohtia, voidaanko siemennysikää aikaistaa, Holma sanoo ja jatkaa:
 

– Nykyisin monessa maassa tehokkaat tilat ovat saaneet hiehojen poikimisen iän jo 23 kuukauteen. Osa pyrkii tätäkin aikaisempaan poikimaikään, jopa 21–22 kuukauteen. Hiehot siemennetään, kun korkeus ylittää 130 senttiä, Holma sanoo.

Appeen väkirehukomponentit saadaan sekoitettua tehtaalla valmiiksi, hygieeniseksi seokseksi, kuten Vasikan-Herkku TMR, johon tilalla sekoitetaan melassia ja olkea.