Takaisin

Ruoki parempia pitoisuuksia

Maidon hinnasta suuri osa muodostuu valkuaisesta ja rasvasta. Ensi vuoden alussa rasvapitoisuuden arvo kasvaa yli 50 prosenttia nykyiseen verrattuna. Lehmien ruokinnan oikealla optimoinnilla voidaan kohottaa maidon rasvaa ja valkuaista sekä eurokorjattua maitotuotosta.  
 

Maidon perushinta on ollut laskusuunnassa useissa maissa. Hyvillä pitoisuuksilla voidaan kompensoida perushinnan laskua. Eurokorjattu maitotuotos eli €KM on selkeä mittari, joka kuvaa yhdellä tunnusluvulla tuotannon taloudellisen arvon.
 

Eläinaines ja ympäristötekijät
 

Lehmärotujen välillä on jonkin verran eroja maidon koostumuksessa. Ayrshire on perinteisesti tuottanut vahvempaa maitoa kuin holstein, jolla puolestaan on enemmän litroja. Jersey kiinnostaa myös tuottajia korkeiden pitoisuuksien vuoksi.
 

Eläinaineksen ohella  muun muassa ruokinta ja ympäristötekijät vaikuttavat osaltaan maidon koostumukseen. Kesällä maidon pitoisuudet ovat alimmillaan, erityisesti hellesään vaikutuksen näkee nopeasti tankissa.
 

Väkirehu nostaa valkuaista, hapanpötsi laskee rasvaa
 

Maitomäärään ja maidon pitoisuuksiin voidaan vaikuttaa ruokinnalla. Energiavajaus alentaa tuotosta sekä maidon valkuaispitoisuutta ja nostaa rasvan osuutta, kun kudosrasvoja poltetaan. Tämän saattaa havaita erityisesti lypsykauden alussa, kun lehmä laihtuu. Ketoosin riski kasvaa lehmän laihtuessa, joten tämä on epäedullinen tapa kohottaa maidon rasvapitoisuutta.
 

Väkirehumäärän lisääminen nostaa valkuaispitoisuutta, mutta alentaa yleensä rasvaa, ellei väkirehussa ole rasvaa kohottavia komponentteja. Väkirehumäärää lisättäessä riskinä on liiallinen helppoliukoisten hiilihydraattien saanti, joka happamoittaa pötsiä.
 

Erittäin alhainen maidon rasvapitoisuus on yleensä merkki happamasta pötsistä etenkin, jos ruokinansa on mukana öljymäistä rasvaa. Ilmiötä kutsutaan maidon rasvataantumaksi eli milk fat depessioksi.  Pötsi-Mellin natriumvetykarbonaatti ja elävä hiiva vähentävät pötsin happokuormaa etenkin runsaalla viljaruokinnalla. Pötsi-Mellin avulla maidon rasvapitoisuus pysyy tasaisempana.
 

Säilörehun korkea syönti-indeksi auttaa tuotoksen nousua
 

Säilörehun sulavuus vaikuttaa tuotokseen ja maidon koostumukseen. Nuorena korjattu säilörehu sisältää enemmän energiaa, joten sillä on myönteinen vaikutus tuotokseen ja maidon valkuaiseen. Säilörehun käymislaadulla on myös vaikutus maidon koostumukseen.
 

Säilörehun korkea syönti-indeksi antaa perustan runsaalle tuotokselle ja hyville pitoisuuksille. Palkokasvisäilörehuilla on yleensä myönteinen vaikutus tuotokseen ja valkuaispitoisuuteen, mutta rasvapitoisuus laskee.
 

Glukoosi on tärkein energian lähde
 

Kokonaisenergian lisäksi energian koostumus vaikuttaa maidon muodostukseen. Lehmän tärkein energianlähde on glukoosi, jota saadaan muun muassa pötsin tuottamasta propionihaposta, propyleeniglykolista ja pötsin ohittavasta tärkkelyksestä. Maissi on erinomainen ohitustärkkelyksen lähde.
 

Runsas öljymäisen rasvan määrä ruokinnassa alentaa maidon valkuais- ja rasvapitoisuutta. Rasvapitoisuus laskee etenkin, jos pötsin pH on matala. Öljyä sisältävillä kasviöljypuristeilla maidon pitoisuudet ovat hieman alemmat kuin vähärasvaisilla rouheilla. Samasta syystä kauralla saadaan alempi valkuaispitoisuus kuin ohralla.
 

Suojatulla fraktioidulla rasvalla ei häiritä pötsin toimintaa. Sen avulla voidaan kohottaa erityisesti maidon rasvapitoisuutta, mutta jonkin verran myös valkuaista. Benemilk-rehuilla on tehty useita tieteellisiä tutkimuksia, joissa on todettu pitoisuuksien nousu ja rehun hyväksikäytön tehostuminen.
 

Raisioagro tuo kesällä markkinoille uudet Maituri- ja Opti-sarjan €KM-rehut, joissa on sekä rasvapitoisuusteen, että valkuaispitoisuuteen vaikuttavia elementtejä.