Takaisin

Viljavarastot edelleen kasvussa Euroopassa

Raisioagron viljamarkkinakatsaus 29.5.2017

 

Kesää kohti mennessä aletaan saada selville oikukkaan kevään jälkiä viljapelloilla. Keski-Euroopan hallayöt eivät ehtineet vaurioittamaan viljoja merkittävästi, mutta nyt riesana on kuivuus. Vehnä- ja ohrasadon lisäksi myös rypsisadon ennustetta on hilattu hieman alaspäin tästä syystä. Rypsi on vastatuulessa myös Kanadassa, jossa liian märkä keli on hidastanut kylvöjä ja viljelijöitä vaihtaa lyhyemmän kasvukauden kasveihin kuten ohraan. Euroopassa Suomea ja Viroa lukuun ottamatta lähes kaikki kylvöt on jo saatu valmiiksi.

 

Venäjällä ja Ukrainassa on ollut hieman kylmää, mikä on hidastanut sadon kehittymistä. Kylmien tuulahdusten lisäksi näillä markkinoilla on muistettava aina myös poliittiset tuulahdukset: vientitullit vaikuttavat nopeasti ja paljon maailman markkinahintoihin.

 

Tällä hetkellä vanha sato on käymässä vähiin, mutta se ei ole vaikuttanut viljan hintaan. Euroopan markkinoilla hinnat ovat pysyneet hyvinkin vakaina viime viikkoina. Maailman markkinahintoihin on toukokuussa vaikuttanut USA:n dollarin ja Brazilian realin heikentyminen. Realin tippuminen vaikutti erityisesti soijapavun hintaan, kun brasilialaiset viljelijät myivät varastonsa äkkiä maailmalle.

 

IGC nosti tämän vuoden viljan tuotantoennustetta. Kasvaneesta kulutuksesta huolimatta vuoden loppuvarastojen odotetaan kasvavan edelleen.

 

Uusimmat tuotantoennusteet vehnälle 2017/2018 ovat edellisvuotta korkeammat. Euroopan kohdalla ennusteet näyttävät, että ensi vuoden alkuvarastojen ja vuosituotannon odotetaan olevan hieman alempi kuin aiempina vuosina.  Euroopassa kuitenkin odotetaan, että vehnää käytetään yhä enemmän esimerkiksi biopolttoaineisiin. Ensi vuoden loppuvarastojen odotetaan Euroopassa pysyvän samalla tasolla aiempien vuosien kanssa, mikä parantaa hieman Suomen tilannetta viljan vientimarkkinoilla.