Takaisin

Viljamarkkinoilla näkyy jo tunnelin päässä valoa

Yhdysvaltojen maatalousministeriö USDA julkaisi keskiviikkona viimeisimmän satoraporttinsa. Vehnän osalta uutiset osuivat hyvän ja huonon välimaastoon: runsaan sadon johdosta maailman vehnävarastot kasvavat, mutta piirun verran vähemmän kuin mitä markkinat olivat odottaneet. Yhdysvalloissa syyskylvöt on 60% tehty.

 

Halpa punta avittaa Ison-Britannian vientiä, lähin ostaja löytyy heti kanaalin toiselta puolelta Ranskasta joka ei saa omilta pelloiltaan riittävästi hyvälaatuista viljaa. Ranskassa syyskylvöt ovat myöhässä, mikä viittaisi siihen että Ranskan seuraavakaan satovuosi ei ole toissavuoden veroinen.

 

Ukraina on saanut puitua kaiken ohransa ja vehnänsä, syyskylvöt ovat jo yli 70% tehty. Mustanmeren sää on parantunut ja syyskylvöt etenevät taas suotuisammissa olosuhteissa.

 

Maailman suurin maatalousalan konserni Cargill teki yllättävän hyvän tuloksen kolmannella kvartaalilla. Tätä pidetään yleisesti merkkinä toipumisen alkamisesta viljamarkkinoilla, Cargill myös totesi saman omassa raportissaan.

 

Tulevaisuuteen katsoessa markkinat ovat hieman huolestuneita Etelä-Amerikan säästä. Kaikenkaikkiaan tilanne on tällä hetkellä hyvin vakaa eikä suuria riskitekijöitä näytä olevan ilmassa.

 

Vaikutukset suomalaiselle viljelijälle: Tunnelin päässä näkyy valoa, mutta vielä menee aikaa ennen kuin asiat muuttuvat maailmanmarkkinoilla ja viennin suhteen. Tilanne on vakaa, joten tähän kannattaa totuttautua.

 

Raisioagron viljamarkkinakatsaus julkaistaan joka viikon tiistaina sivulla http://www.raisioagro.com/viljamarkkinakatsaus