Takaisin

Viljamarkkinoilla keskimäärin kaikki hyvin

Pohjoisella pallonpuoliskolla ovat sadonkorjuut hyvässä vauhdissa ja jännitys sään suhteen on käsin kosketeltavaa. Saksassa on koettu rankkoja vesisateita ja Yhdysvalloissa porottavaa kuumuutta. Keskimäärin kaikki on siis hienosti.

 

Euroopassa MATIF –hinnat jatkoivat rajua nousuaan heinäkuun alussa seuraten Yhdysvaltojen futuurien tolkutonta laukkaa. Kupla kuitenkin puhkesi ja vehnän futuurit ovat heinäkuun lopulla laskeneet kutakuinkin takaisin lähtötasolleen. Saksalaiset viljelijät ovat myyneet n. 30-35% tuotannostaan, kun Puola on myynyt vain 10-15%.

 

Kasvustot ovat Euroopassa kohtuullisessa kunnossa, mutta säätiedotuksia on syytä pitää silmällä suurten sademäärien uhan vuoksi. Saksassa on nyt jo satanut liian paljon, mutta siitä huolimatta vehnäsadosta odotetaan 2% runsaampaa kuin viime vuonna. Yhdysvalloissa ja Espanjassa on liian kuivaa kun taas Venäjällä säät ovat suosineet viljelijöitä. Venäjä ja Ukraina tulevat syytämään halpaa viljaa markkinoille taas niin paljon kuin satamat pystyvät käsittelemään, kilpailu maailmankaupassa tulee olemaan julmaa.

 

Sää säätelee myös maissimarkkinoita. Vehnän ja rehuvehnän hinnan nousun vuoksi maissista on tulossa houkuttelevampi rehuseoksissa ja se on löytänyt valmiit markkinat viimeisen kolmen viikon aikana. Suurin osa Pohjois- ja Länsi-Eurooppaan tuodusta brasilialaisesta ja kanadalaisesta maissista on hinnaltaan todella kilpailukykyistä ja sitä myydään alennuksella verrattuna eurooppalaiseen maissiin.

 

Sen jälkeen kun kesäkuun lopulla Euroopassa ohran hinta nousi ja syys- ja kevätohran aktiivinen kaupankäynti tärkeimmillä alueilla vilkastui, Ranskan kevätohran korjuu on hidastunut. Skandinaviassa ohrasato tulee luultavasti olemaan suurempi kuin keskimääräisesti, kun taas Isossa-Britanniassa sadon määrä tulee olemaan normaalilla tasolla. Kanadassa ja Australiassa kärsitään tilattujen sateiden puutteesta.

 

Mallasohran puinti etenee Ranskassa, laatutulokset eivät ole kovin mairittelevia eikä saannossakaan kehumista ole. Isossa-Britanniassa tulee mallasohraa tavalliseen tapaan, itäisessä Euroopassa taas sato kärsii liiallisesta kuumuudesta. Pelastajaksi Euroopan näyttämölle jää Tanska, Ruotsi ja Suomi. Meidän loistavalle mallasohralle on tilausta.

 

Vaikutukset suomalaiselle viljelijälle: Riittävän hyvien sadonkorjuuolosuhteiden vuoksi voidaan vientimarkkinoilla odottaa verrattain tasaista tilannetta Euroopassa. Ranska on nousemassa viimevuosien alhosta ja Saksassa riskit ovat korkealla. Yhdysvaltojen ollessa poissa pelistä tänä vuonna, eurooppalaisen viljan viennille on hyvät mahdollisuudet. Kilpailu Venäjän kanssa tulee olemaan ankaraa. Suomalaiselle viljalle voi aueta vientikysyntää Saksassa ja Espanjassa saakka.