Takaisin

Viljamarkkinakatsaus: Satoennusteet nousussa, paitsi Ranskassa


Vanhan viljasadon hinta on loivassa nousussa Keski-Euroopassa, mutta kauppaa ei juurikaan käydä. Myöskään uudesta sadosta ei käydä vielä kauppaa. Ennen sadonkorjuuta on matkassa vielä monta mutkaa ja sekä ostajat että myyjät ovat odotuskannalla. Satotiedot ja hinnat tulevat muuttumaan vielä monta kertaa ennen kuin uusi sato on siilossa. 

 

Tiistaina markkinat purkivat hieman edellisen viikon jyrkkää nousua. Laskun takana on markkinoita huolestuttava mahdollinen Britannian euroero (Brexit) ja myös Yhdysvalloissa hyvässä vauhdissa olevat syysvehnän puinnit, 11% on jo puitu. Seuraava säämuutos tuo jälleen uuden muutoksen hintoihin. Tällä hetkellä markkinat seuraavat silmä kovana La Nina –sääilmiön etenemistä. Tämä tuo toteutuessaan kuumaa ja kuivaa ilmaa Yhdysvaltoihin ja saattaa huonontaa satoa.

 

USDA ennusti raportissaan maailman vehnätuotannon nousevan lähes viime vuoden tasolle, mikä tarkoittaa entisestään nousevia varastoja ja suuri varasto rajoittaa hintojen nousua. EU:n satoennustetta nostettiin lukuun 157,5 miljoonaa tonnia. Egyptin valtio on ostanut kotimaista vehnää yli ennusteiden, mikä pienentää heidän tuontitarvettaan. Egypti on maailman suurin vehnän tuoja, joten tämä tieto huonontaa eurooppalaisen vehnän vientinäkymiä. Venäjän satoennusteita on nostettu 63 Mt tasosta 1 Mt.

 

Ranskassa pelätään fusarium-homeita, jotka lähtevät kasvamaan kosteissa oloissa. Ja niitähän Ranskassa riittää äskettäisten rankkasateiden ja tulvien jäljiltä. Ranskan sadon laatu- ja määräennusteita päivitetään alaspäin entisestään. Saksassa odotetaan hyvää vehnäsatoa, mutta valkuaistasot näyttävät jäävän alhaisiksi sielläkin. Tässä voi aueta vientipaikka laadukkaalle suomalaiselle viljalle Keski-Euroopan markkinoilla.

 

Ukrainan viljasato on nyt jäämässä yli 4% viimevuotisen alapuolelle, vehnä jää lähes 20% vuoden 2015 sadon alle. Tämä parantaa EU-maiden vientinäkymiä, kun viimevuoden suuri peluri on tulossa markkinoille huomattavasti pienemmällä tuotannolla.

 

Vaikutus suomalaiselle viljelijälle: Hinnat tulevat heilumaan rajusti ennen uuden sadon valmistumista, mutta pysyvää hinnannousua ei ole näköpiirissä suurista varastoista johtuen. Korkeavalkuaiselle vehnälle näyttää tulevan vientimarkkinoita.

 

Raisioagron uudet viljamarkkinakatsaukset julkaistaan viikottain sivulla Viljamarkkinakatsaus - lisää tämä sivu suosikkeihisi ja pysyt ajan hermolla!