Takaisin

Vehnän vienti EU:sta ulos vetää taas

Eurooppalainen vehnä on voittanut useita tärkeitä vientikauppoja. Etelä-Korea osti parin panamax-laivan verran rehuvehnää EU:sta (112 000 t), Saudi-Arabia osti viiden panamaxin verran (315 000 t) myllyvehnää EU:sta. Markkinat odottavat Egyptin palaamista markkinoille ostajana, heidän kotimainen satonsa on nyt puitu ja kaupattu ja siellä varmaan juuri excelöidään kovasti millaista vehnää ja kuinka paljon tarvitaan lisää.

 

Venäjän vientiluvut ovat viimeaikoina laskeneet, vaikuttaa siltä että heiltä on viimein tavara käymässä vähiin. Venäjällä ennustetaan vehnäsadon nousevan uuteen ennätykseen, kun Neuvostoliiton ajan viralliset tiedot jätetään pois laskuista. Vielä on kesää kuitenkin jäljellä, ja eteläiselle Venäjälle ja Ukrainaan ennustetaankin kuumaa ja erittäin kuivaa säätä tälle ja seuraavalle viikolle.

 

EU:n maatalouden tuotantoa tarkkaileva yksikkö MARS laski EU:n vehnäsatoennusteita. Silti luvut ovat viiden vuoden keskiarvon yläpuolella. Ranskassa on ollut erittäin märkä alkukesä ja tulee olemaan märkää tulevaisuudessakin, aurinko ei paista tuohon risukasaan vielä hetkeen. Tuholaiset ja taudit vaivaavat kosteita alueita, viinisatokin on kärsinyt.

 

Ranskan vehnän hehtaarisaanto jää 6% viimevuotista alemmaksi, Britanniassa jäädään 10% viime vuotta alemmaksi ja Saksankin ennusteita on niksautettu alaspäin. Saksan satoennusteita laskettiin koska kukintavaiheessa viljat saivat niskaansa kaatosateita. Ranskan ja Saksan lasku oli suurempi kuin Espanjan, Italian ja Portugalin nosto, joten koko EU:n tuotantoennustetta on alennettu sekä vehnän että ohran osalta.

 

Australiassa arvioidaan maailman vehnähintojen laskevan 15 vuoden pohjalukemiin, koska tuotanto on edelleen suurempaa kuin kysyntä.

 

Britannian eroaminen EU:sta näyttää epätodennäköisemmältä kuin aiemmin, ainakin markkinoiden mielestä. Osakekurssit ovat nousussa ja punta ei enää syöksy.

 

Vaikutus suomalaiselle viljelijälle: Viljan kasvua Venäjällä ja Keski-Euroopassa painavat huolet, hyvälaatuiselle suomalaiselle viljalle löytynee ostajia kun sadonkorjuun aika koittaa.