Takaisin

Varmista kesän maitotili - estä pitoisuuksien lasku

Tuottajien harmina on vuodesta toiseen maidon pitoisuuksien lasku kesäkaudella. Notkahdus aiheuttaa merkittävän loven maitotiliin, sillä rasva ja valkuainen muodostavat suuren osan maidon hinnasta. Benemilk-ruokinnalla maidon pitoisuudet pysyvät korkeammalla myös kesällä, jolloin litrahinta on noin 1-2 senttiä parempi. Isossa karjassa tämä merkitsee jopa tuhansia euroja kesäkaudella.

 

Moni tila voi jälleen varautua maidon pitoisuuksien laskuun kevään edetessä. Käytössä on säilörehusiilojen loput, rehu saattaa maittaa huonosti ja syönti vähenee entisestään lämpötilan ja kosteuden noustessa. Osalla tiloista laidunnus tuo muutoksen ruokintaan.  Useilla tiloilla on nähty jopa lähes prosenttiyksikön lasku maidon rasvassa kesän aikana, valkuainenkin voi alentua useilla kymmenyksillä.

 

Korkeatuottoinen lehmä on herkempi lämmölle

 

Lehmä tuottaa lämpöä rehua sulattaessaan. Huippulehmä kärsii jo lämpötilan noustessa yli 20 asteen, koska se joutuu poistamaan elimistöstään suuremman määrän aineenvaihdunnassa syntynyttä lämpöä. Kuumuudesta kärsivän lehmän hengitys kiihtyy ja se huohottaa.

 

Lämpöstressi vähentää syöntiä sekä tuotosta, nostaa maidon soluja ja heikentää hedelmällisyyttä. Maidon pitoisuudet alenevat ja lehmä voi kärsiä hapanpötsistä. Kesällä veden kulutus kasvaa jopa yli sataan litraan päivässä.

 

Benemilk estää pitoisuuksien laskun

 

Maidon pitoisuuksien lasku voidaan ehkäistä Benemilk-ruokinnalla, sillä suojatut rasvahapot tuovat energiaa maidon komponenttien muodostukseen. Lisäksi ne helpottavat hellestressiä ja pitävät maidon solut kurissa.  

 

Lue lisää lehmien kesäruokinnasta