Takaisin

Uudistetaanko viljakauppaa?

Sähköinen kauppa on tullut jokaisen toimijan yksityiselämään ja kotieläintuotannossa on myytävät eläimet ilmoitettu sähköisissä järjestelmissä myyntiin jo pitkään. Myös puukaupassa erilaiset nettijärjestelmät ovat vahvasti käytössä ja tulossa käyttöön.

 

Viljatori on sähköinen viljan myyntiin ja ostamiseen kehitettävä sähköinen kauppapaikka. Viljatori on avoin kaikille viljakauppaa tekeville. Sitä voivat käyttää sekä viljan myyjät että viljaa käyttävä teollisuus ja kotieläintilat. Viljatorin tavoitteena on vähentää kustannuksia viljakaupassa ja tuottaa etuja viljan myyjille sekä teollisille toimijoille.

 

Miten kaupat syntyvät?

 

Kauppa tehdään Viljatorilla samassa tavalla kuin pörssissä tai minkä tahansa hyödykkeen markkinapaikalla. Viljan myyjä laittaa kauppapaikalle myyntitarjouksen valitsemalleen viljalle, määrälle, laadulle ja hinnalle. Ostajat tekevät vastaavasti ostotarjouksen. Kauppapaikka täsmäyttää tarjoukset automaattisesti ja kauppa syntyy, kun myyjän hyväksyessä kauppaehdotuksen. Yksittäiset osto- ja myyntitarjoukset tai ostajat ja myyjät eivät näy vastapuolille ennen kaupan syntymistä.

 

Viljelysopimukset myös Viljatorin kautta

 

Viljelysopimukset siirtyvät myös Viljatoriin. Viljan ostajat tarjoavat markkinahintaisia viljelysopimuksia eri viljalajeille ja eri toimituspaikkoihin Viljatorin kautta. Markkinahintaisen sopimuksen tehneille viljan myyjille voidaan tarjota erilaisia sitovia toimitussopimuksia, joissa määritellään tarkemmin hinta- ja toimitusehtoja. Erilaisia toimitussopimustarjouksia voidaan satokauden kuluessa tehdä myös sopimuksettomille erille, näin niistä syntyy sitovia sopimuksia.

 

Mitä maksaa?

 

Viljatori on voittoa tuottamaton yhtiö, jonka omistaa Suomen Viljakauppapaikka Oy. Yhtiön omistajina ovat MTK, SLC, Agrox, Altia, Atria, HKScan, Raisioagro, Valio ja operaattori FPI Partners. Rekisteröitymismaksua ei ole. Tarjouskaupassa sekä myyjä että ostaja maksavat kaupankäyntimaksua 1 €/tonni. Sopimuskaupassa ostaja maksaa 1 €/tonni. Kaupankäyntimaksut käytetään järjestelmän pyörittämiseen ja edelleen kehittämiseen. Kaupankäynnin maksua pyritään laskemaan volyymin noustessa.

 

Viljatorin tavoitteena on viljakaupan kustannusten alentaminen. Näin viljelijöillä on mahdollisuus saada parempaa hintaa viljaeristään ja kustannustehokkuutta viljan ostajille. Viljamarkkinoiden toiminta, läpinäkyvyys ja jäljitettävyys paranee. Oikean laatuista viljaa oikeassa paikassa oikeaan aikaan!

 

Viljatori avautuu vuoden 2018 alkupuolella. Viljelijät, teolliset ostajat sekä kotieläintilat pääsevät mukaan rekisteröitymällä palveluun.

 

Tervetuloa muuttamaan viljakauppaa!