Takaisin

Raisioagron risteilyn teemana taloudellisuus ja tehokkuus

Raisioagron perinteinen Helsinki-Tukholma-Helsinki -tuottajaristeily seilataan Silja Serenadella 3.-5.2.2016. Risteilyn avaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Laivalla on yhteensä noin 1 300 maidontuottajaa, kasvinviljelijää, lihakarjantuottajaa, kalanviljelijää ja sidosryhmän edustajaa ympäri Suomen.

 

Tarjoamme risteilyvieraillemme runsaan paketin vahvaa ammattiasiaa. Raisioagron sekä kahdenkymmenen eri yhteistyökumppaneidemme huippuosaajat antavat monipuolista tietoa ja uutta pohdittavaa laajentuville tiloille sekä konkreettisia ohjeita taloudelliseen ja tehokkaaseen nurmenviljelyyn ja eläinten ruokintaan. 

 

Uudella poikimavaiheen ruokintakonseptilla parannetaan lehmän vastustuskykyä

 

Tuoreet kansainväliset tutkimukset osoittavat, että lehmä tarvitsee lypsykauden alussa enemmän valkuaista kuin nykyiset ruokintanormit suosittavat. Lehmän vastustuskyvyn ja rehun koostumuksen välillä on selvä yhteys. Tiettyjen aminohappojen tiedetään olevan vastustuskyvyn kannalta tärkeitä. Valkuaisvajaus, eli siis aminohappojen puute, lypsykauden alussa altistaa lehmän fysiologiselle epätasapainolle, jolloin myös immuunisysteemi kärsii.

Valkuaisvajausta lisää kudosvalkuaisen käyttö energiaksi, mikä myös iskee lehmän vastustuskykyyn ja vaikuttaa hedelmällisyyteen. Tämä negatiivinen kierre voidaan katkaista tarjoamalla poikineelle lehmälle energian lisäksi optimoitu määrä valkuaista.

 

Erityishuomio fosforin ja valkuaisen riittävyyteen

 

Viileä ja sateinen sää vaikutti viime kesän säilörehujen laatuun. Kivennäiset ja raakavalkuaispitoisuus ovat 10-20 prosenttia alhaisemmat kuin edellisvuonna. Erityisesti fosforin saanti voi jäädä niukaksi, koska useimpiin lypsykarjan rehuihin ja kivennäisiin ei enää lisätä fosfaatteja. Fosforin puutos pienentää maitotuotosta ja saattaa aiheuttaa terveys- ja hedelmällisyysongelmia. Tänä vuonna fosforia sisältävä kivennäislisä voi olla tarpeen jopa täysrehuruokinnalla. Ruokintasuunnitelmia tehtäessä olemme havainneet, että joillakin tiloilla säilörehujen fosforitaso jää alle kahteen grammaan kuiva-ainekilossa. Erityisesti näiden tilojen on syytä varmistaa fosforin riittävä saanti.

 

Kotoisten rehujen matala valkuaistaso korostaa valkuaisruokinnan täsmennyksen tarvetta, jotta aminohappojen ja toisaalta pötsimikrobien typen puutteelta vältytään. Tankkimaidon ureat ovat valtakunnan tasolla alimmillaan vuosikausiin. Raisioagrolla on käytössä valkuaisruokinnan suunnittelun työkaluna uusi ureaindeksi, joka kertoo typen hyväksikäytöstä ja paljastaa mahdollisen vajeen imeytyvässä valkuaisessa. Nyt kannattaa tarkistaa indeksin avulla, miten valkuaista on hyvä täydentää.

 

Tuotos- ja ruokintatiedot tehokkaasti hyödyksi robottiseurannalla

 

Raisioagro on käynnistänyt internetiä tehokkaasti hyödyntävän maidontuotannon kehityshankkeen. Lypsyrobottien yleistyminen antaa mahdollisuuden nostaa tuottavuutta hyödyntämällä robottien keräämää lehmäkohtaista tuotostietoa. Internetiin kytkeytyneet lypsyrobotit seuraavat maidon tuotos- ja pitoisuusarvoja reaaliaikaisesti, paikasta riippumatta. Seuranta yhdistettynä ruokintaosaamiseen ja rehuteknologian innovaatioihin parantaa lehmien yksilöllistä ruokinnan suunnittelua ja ohjaamista. Seurannassa on mukana yli 50 asiakasta.

 

Kannattavuutta nurmisatoja nostamalla

 

Hyvällä nurmisäilörehulla voi tehdä tulosta, sillä säilörehun laatu vaikuttaa maitotuotoksen, maidon pitoisuuksien ja laadun, eläinten terveyden sekä täydennysrehun määrän ja laadun kautta maidontuotannon kustannuksiin. Laadun lisäksi tehokas nurmiviljely, eli pellolta saatava hyvä sato, on mahdollisuus kasvattaa maitotilojen lisäksi myös lihanautatilojen kannattavuutta. Kahden lehmän rehut hehtaarilta toteutuu jo monella tilalla. Nurmisatojen nosto onkin noussut karjatiloilla tärkeäksi tavoitteeksi kun tiloilla tehdään kannattavuutta parantavia toimenpiteitä.

 

Benella – uusi innovaatio

 

Benella Kirjolohi on suomalaisten kasvattamaa kalaa, jonka ruokinnassa hyödynnetään Raisioaquan ainutlaatuista rehuinnovaatiota. Benellan taustalla olevan ruokintakonseptin ansioista maailman luonnonkalakantoja säästetään. Benella on terveellistä ja sillä on Suomen Sydänliiton myöntämä Sydänmerkki. Kotimainen kasvatettu kirjolohi on myös WWF:n kalaoppaan vihreällä eli suositeltavien kalojen listalla. Uutuus on myynnissä Stockmann Herkuissa kautta maan.

 

Yhteistyökumppanit risteilyllä

 

Tama, Trioplast, Dow Agro Science, Yara, Neste, Grene Noramaa, Hanson & Möhring, CHR Hansen, ProAgria, ProAgria Maatalouden laskentakeskus, Farmit, Faba, HH Embryo, Semex, DeLaval, NHK-Keskus, Calefa ja Scandi Net

 

Lisätietoja:

 

Veli-Matti Reunasalo, Raisioagro, liiketoimintajohtaja, puh. 050 60 134

Merja Holma, naudanrehujen kehityspäällikkö, puh. 0500 125 769

Mikko Korhonen, tuotehallintapäällikkö, puh. 044 781 8902

Tomi Kantola, Raisioaqua, liiketoimintajohtaja, puh. 050 65 304