Takaisin

Porojen lisäruokinta turvaa hyvän vasatuoton

Porojen talvikauden lisäruokinta on jo vakiintunut käytäntö. Täydennykseen voidaan käyttää heinää ja säilörehua sekä talviruokintaan kehitettyä täysrehua. Raisioagron uusi porojen ruokintakonsepti tarjoaa ratkaisut eri tarpeisiin ja turvaa porojen hyvän kunnon ja vasatuoton.

Talvikauden lisäruokinnan tavoitteena on paikata luonnosta saatavan ravinnon niukkuutta, jotta porojen kunto ei laske liikaa. Huonokuntoisten porojen vasatuotto kärsii.  Lisäruokinta kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen porojen laihtumista. Lisärehun tarve kasvaa talven edetessä, kun lumi paksuuntuu ja kovettuu.

Poron ravinnontarve vaihtelee vuodenajan mukaan. Kesällä luonnosta saatu ravinto on monipuolista ja vahvaa. Kesän aikana poro kasvaa ja kerryttää rasvavarastoja. Talvella poron elimistö siirtyy ”lepotilaan”, jolloin sen aineenvaihdunta hidastuu. Talvikauden luonnonravinto koostuu pääosin jäkälistä ja lupoista.

Valkuaista pitää rajoittaa talvikaudella

Porojen lisäruokinnassa pitää muistaa, että poro on märehtijä, jonka pötsimikrobit pitää totuttaa uuteen ruokavalioon vähitellen. Rehua tulee jakaa useampaan kohtaan, jotta aremmatkin porot pääsevät syömään. Rehu voidaan jakaa pitkiin kaukaloihin tai pieniin kasoihin puhtaan lumen päälle.

Talvella poron ravinnossa ei saa olla liikaa valkuaista, koska poro poistaa ylimääräisen typen virtsan mukana. Mitä enemmän ravinnossa on valkuaista, sitä enemmän tarvitaan nestettä. Talvella neste saadaan lumesta. Lumen sulattaminen ja lämmittäminen elimistössä kuluttaa energiaa. Puhdasta lunta pitää olla aina saatavilla, jotta poro saa riittävästi nestettä.

Täysrehun valkuaistason pitää olla matala, sulavaa energiaa sen sijaan tarvitaan. Liika vilja voi aiheuttaa pötsihäiriöitä, mutta sulavat kuidut sopivat hyvin poron rehuihin. Pieni määrä maittavaa pötsisuojattua rasvaa voidaan myös antaa, sillä se on tehokas energian lähde. Huonokuntoisten porojen veren sokeripitoisuuden nostoon voidaan antaa propyleeniglykolia.

Jos poro syö liikaa sokeria tai tärkkelystä, voi sen pötsi happamoitua. Poro voi lakata syömästä ja se vaikuttaa apealta. Se voi puhaltua, myös ripulointi on mahdollista. Puhaltuminen ja ripuli voi aiheutua myös huonolaatuisista rehuista. Hapanpötsin seurauksena poro voi myös saada sorkkaoireita, jolloin se makailee runsaasti ja nostelee jalkoja seistessään. Mahdollisia pötsihäiriöitä voidaan helpottaa soodalla ja elävällä hiivalla.

Porojen ruokintakonsepti

Raisioagron uusi porojen ruokintakonsepti koostuu sekä täysrehuista että erikoisrehuista. Uusi Poron-Herkku Energy sopii kaikille poroille talvitäysrehuksi. Energiatasonsa vuoksi se sopii myös ajoporoille. Poron-Herkku Energy sisältää propyleeniglykolia ja kasviöljyä, joka estää paljehtumista. Päivän pituuden lisääntyessä porojen syönti ja kasvupotentiaali nousee hormonaalisen säätelyn vaikutuksesta, jolloin energiapitoinen rehu näkyy tehokkaana lisäkasvuna. Vaihtoehtona talviruokintaan on perinteinen tuttu Poron-Herkku täysrehu.

Kilpa- ja ajoporoille voidaan antaa perustäysrehun ohella lisäenergiaksi Poro-Boosteria, jossa on korkea rasvataso. Boosterin rasva ei häiritse pötsin toimintaa sillä, se on pötsisuojattua. Äkillisiin pötsihäiriöihin voidaan antaa soodaa ja elävää hiivaa sisältävää Pötsi-Melliä karkearehun päälle levitettynä.

Huonokuntoisille poroille voidaan antaa tarvittaessa ensihoidoksi Aseto-Melliä, jossa on runsaasti propyleeniglykolia imeytettynä melassileikkeeseen. Propyleeniglykoli kohottaa veren glukoosipitoisuutta.