Takaisin

Poroille uusi talvikauden lisäruokintaohjelma

Porojen talvikauden lisäruokinnan tavoitteena on paikata luonnosta saatavan ravinnon niukkuutta. Täydennykseen voidaan käyttää heinää ja säilörehua sekä talviruokintaan kehitettyä täysrehua. Raisioagro tuo nyt poroille suunnatun uuden ruokintakonseptin, joka koostuu sekä täysrehuista että erikoisrehuista. Uusi ruokintakonsepti turvaa porojen hyvän kunnon ja vasatuoton.
 

Suurin osa porokannasta on vasovia vaatimia. Porolla on oltava hyvä kunto, jotta vasonta onnistuu. Tiineyden edetessä erityisesti kevättalven aikana on syytä varmistaa riittävä energiansaanti, jotta huhtikuun lopulta kesäkuun alkuun ajoittuvalla jaksolla syntyvät vasat saisivat mahdollisimman hyvän alun. Lisäruokinta kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen porojen laihtumista. Lisärehun tarve kasvaa talven edetessä, kun lumi paksuuntuu ja kovettuu.
 

– Vaikka poron elimistö siirtyy talvella lepotilaan ja aineenvaihdunta hidastuu, se tarvitsee lisäenergiaa. Talvikauden luonnonravinto koostuu pääosin jäkälistä ja lupoista. Lisäruokinnalla varmistetaan, että porot selviävät talvesta ja että vasominen onnistuu mahdollisimman hyvin, Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma kertoo.
 

Uudella porojen ruokintakonseptilla voidaan ratkaista terveysongelmia
 

Raisioagron uusi porojen ruokintakonsepti koostuu sekä täysrehuista että erikoisrehuista. Uusi Poron-Herkku Energy sopii kaikille poroille talvitäysrehuksi. Energiatasonsa vuoksi se sopii myös ajoporoille. Poron-Herkku Energy sisältää propyleeniglykolia ja kasviöljyä, joka estää paljehtumista. Päivän pituuden lisääntyessä porojen syönti ja kasvupotentiaali nousee hormonaalisen säätelyn vaikutuksesta, jolloin energiapitoinen rehu näkyy tehokkaana lisäkasvuna. Vaihtoehtona talviruokintaan on perinteinen tuttu Poron-Herkku täysrehu.
 

– Kilpa- ja ajoporoille voidaan antaa perustäysrehun ohella lisäenergiaksi Poro-Boosteria, jossa on korkea rasvataso. Boosterin rasva ei häiritse pötsin toimintaa sillä, se on pötsisuojattua. Äkillisiin pötsihäiriöihin voidaan antaa soodaa ja elävää hiivaa sisältävää Pötsi-Melliä karkearehun päälle levitettynä, Holma kertoo.
 

Huonokuntoisille poroille voidaan antaa tarvittaessa ensihoidoksi Aseto-Melliä, joka sisältää raaka-aineita, jotka kohottavat nopeasti veren glukoosipitoisuutta.  Poro saa jo pienestä annoksesta toipumiseen paljon energiaa.
 

Valkuaista pitää rajoittaa talvikaudella
 

Porojen lisäruokinnassa pitää muistaa, että poro on märehtijä, jonka pötsimikrobit pitää totuttaa uuteen ruokavalioon vähitellen. Rehua tulee jakaa useampaan kohtaan, jotta aremmatkin porot pääsevät syömään. Rehu voidaan jakaa pitkiin kaukaloihin tai pieniin kasoihin puhtaan lumen päälle.
 

Talvella poron ravinnossa ei saa olla liikaa valkuaista, koska poro poistaa ylimääräisen typen virtsan mukana. Mitä enemmän ravinnossa on valkuaista, sitä enemmän tarvitaan nestettä. Talvella neste saadaan lumesta. Lumen sulattaminen ja lämmittäminen elimistössä kuluttaa energiaa. Puhdasta lunta pitää olla aina saatavilla, jotta poro saa riittävästi nestettä.
 

Täysrehun valkuaistason pitää olla matala, sulavaa energiaa sen sijaan tarvitaan. Liika vilja voi aiheuttaa pötsihäiriöitä, mutta sulavat kuidut sopivat hyvin poron rehuihin. Pieni määrä maittavaa pötsisuojattua rasvaa voidaan myös antaa, sillä se on tehokas energian lähde. Huonokuntoisten porojen veren sokeripitoisuuden nostoon voidaan antaa propyleeniglykolia, kehityspäällikkö Merja Holma muistuttaa.
 

Jos poro syö liikaa sokeria tai tärkkelystä, voi sen pötsi happamoitua. Poro voi lakata syömästä ja se vaikuttaa apealta. Se voi puhaltua, myös ripulointi on mahdollista. Puhaltuminen ja ripuli voi aiheutua myös huonolaatuisista rehuista. Hapanpötsin seurauksena poro voi myös saada sorkkaoireita, jolloin se makailee runsaasti ja nostelee jalkoja seistessään. Mahdollisia pötsihäiriöitä voidaan helpottaa soodalla ja elävällä hiivalla.