Takaisin

Pinkit ja siniset paalit tuottivat syöpäyhdistyksille yli 25 000 euroa

Raisioagron järjestämällä Hyvispaalit-kampanjalla kerättiin kuluneen kesän aikana varoja hyväntekeväisyyteen yhteensä 25 431 euroa. Rehupaalien pinkkien käärintäkalvojen keräyskohde oli rintasyöpään sairastuneet. Sinisten paalien kohteena olivat eturauhassyöpään sairastuneet. Nyt kerätty tuotto käytetään Rintasyöpäyhdistyksen ja Eturauhassyöpäyhdistyksen vertaistukitoimintaan.

 

Raisioagro aloitti tukikampanjoinnin viime vuonna Pinkeillä paaleilla, joilla kerättiin varoja rintasyöpään sairastuneiden tukitoimintaan. Pinkkien paalien tuotto oli tuolloin 9300 euroa. Tänä vuonna mukaan tulivat myös Siniset paalit, joilla tuetaan eturauhassyöpään sairastuneita. Kesän Hyvispaalit-kampanjassa saatiin pinkeillä ja sinisillä paaleilla kokoon yli 25 000 euroa. Yhteensä värikkäillä rehupaalien käärintäkalvoilla on nyt kerätty varoja lähes 35 000 euroa. 

 

– Maanviljelijät ovat olleet kasvavalla innolla mukana tukemassa tärkeää toimintaa. Jo viime vuonna ylitimme tavoitteet ja tänä vuonna lähes kolminkertaistimme kerättyjen varojen määrän. Uskomme, että moni vakavasti sairastunut saa suomalaisten maataloustuottajien avustuksella lisää tietoa ja paljon kaivattua vertaistukea, Raisioagron Hyvispaalit-kampanjasta vastaava tuoteryhmäpäällikkö Heidi Silvennoinen kertoo.

 

Rintasyöpäyhdistyksessä vapaaehtoisten koulutusta ja taideterapiaa

 

Raisioagron, Trioplastin ja maataloustuottajien yhdessä keräämät varat käytetään Rinta- ja eturauhassyöpäyhdistysten valtakunnalliseen vertaistukitoimintaan. Vertaistukitoiminta tarkoittaa ihmisläheistä tukitoimintaa joko kahden ihmisen välillä tai ryhmässä. Se perustuu samankaltaisia elämänkokemuksia ja elämänvaiheita eläneiden ihmisten keskinäiseen tasa-arvoisuuteen ja solidaarisuuteen sekä kuulluksi ja ymmärretyksi tulemiseen.

 

Rintasyöpäyhdistyksen puheenjohtaja Anu Niemi on kiitollinen yritysten ja tuottajien keräämistä varoista.
 

– Olemme kohdentaneet lahjoitusvaroja uusien vapaaehtoisten vertaistukihenkilöiden kouluttamiseen sekä esimerkiksi taideterapialeireihin, Niemi kertoo.

 

– Tämän vuoden lahjoituksella keskitymme erityisesti levinnyttä rintasyöpää sairastaviin. Kroonikkojen vertaisilloissa on aina mukana kaksi koulutettua, sairauden itsekin kokenutta vertaistukihenkilöä sekä osassa tapaamisia myös psykoterapeutti, Anu Niemi jatkaa.
 

Toimintaan osallistuneet ovat kuvailleet vertaistuen merkitystä muun muassa näin: ”löysin voimavaroja itsestäni, sain paljon rohkeutta sekä keinoja ja työkaluja käsitellä uutta ja muuttunutta elämäntilannetta”.
 

Eturauhassyöpäyhdistyksessä vertaistukitoimintaa ja luentoja
 

Suomen eturauhassyöpäyhdistys Propo ry:n toiminnanjohtaja Kimmo Järvinen kiittelee niinikään paalikampanjaa:
 

– Hyvispaalit-kampanja on loistava osoitus siitä tuesta, jota ihmiset yhdessä ja yhteisöllisesti voivat osoittaa sairastuneille ja heidän läheisille. Ennen kaikkea kuulluksi tuleminen on tärkeä osa syövästä toipumisprosessia. Vain saman sairauden läpikäynyt voi aavistaa, millaisia kysymyksiä sairastuneen tai heidän läheistensä mielissä liikkuu, Järvinen valaisee.
 

Eturauhassyöpään on olemassa hoitokeinoja ja lääkkeitä, mutta henkiseen toipumiseen tarvitaan hyvin usein vertaistukivoimaa. Hyvispaalit-kampanjan avulla Propo ry ylläpitää esimerkiksi 11 vertaistukiryhmää, joihin on kaikilla vapaa pääsy kustannuksitta. Lisäksi Propo ry järjestää luentotilaisuuksia, joissa annetaan tarkkaa tietoa sairastuneille sekä lievennetään syöpään liittyvää ahdistusta.