Takaisin

Oikea siemenvalinta voi jopa kaksinkertaistaa nurmisadon

Nurmea viljellään Suomessa pääsääntöisesti eläinten rehuksi. Suomessa nurmihehtaari tuottaa keskimäärin noin 5000 kilon kuiva-ainesadon. Oikealla siemenvalinnalla ja viljelytoimenpiteillä jopa 10 000 kilon keskisadon saavuttaminen on täysin mahdollista. Sadon kasvattaminen näkyy suoraan viljelijän kukkarossa, sillä jo 2000 kilon kasvu sadossa alentaa tuotetun maitolitran tuotantokustannuksia neljällä sentillä per litra.

 

Nurmisäilörehulla voi tehdä tulosta, sillä rehun laatu vaikuttaa maidontuotannon kustannuksiin. Rehu vaikuttaa maitotuotokseen, eläinten terveyteen sekä täydennysrehun määrän kautta myös kustannuksiin. Hyvällä sadolla on näin vaikutusta myös maitotilan kannattavuuteen.

 

Nurmisiemenseoksia laitumelle, rehunurmeksi ja täydennyskylvöön

 

Raisioagron uudistettu nurmisiemenvalikoima on räätälöity Suomen pohjoisille leveysasteille. Seosten suunnittelun lähtökohtana ovat olleet maitotilan käytännön tarpeet.

Monipuoliset seokset varmistavat kasvun kaikissa olosuhteissa. Raisioagron siemenvalikoima on suunniteltu yhdessä Boreal Kasvinjalostuksen ja maailman toiseksi suurimman nurmialan yrityksen Barenbrugin kanssa.

 

Raisioagron nurmisiemenvalikoima tarjoaa ratkaisut erilaisiin olosuhteisiin ja käyttötarkoituksiin. Valikoimasta löytyvät seokset laitumelle, rehunurmeksi ja täydennyskylvöön. Mukana on seoksia, joissa on käytetty peräti seitsemää eri kasvia. Nurmiseoksia täydentää laaja valikoima puhtaita nurmisiemeniä.

 

− Suomi on pitkä maa ja alueelliset kasvuolosuhteet eroavat toisistaan. Erilaisissa kasvuolosuhteissa kasvit kasvavat eri tavalla. Kun nurmiseos sisältää monia eri lajikkeita niin sää- ja kasvuolosuhteiden vaikutukset pienenevät: mikäli joku lajikkeista ei menesty, niin toinen lajike paikkaa kasvua. Nurmikasvuston kuuluu olla tiheä kasvuston alaosista yläosaan asti. Lajikkeet kasvavat eri tavalla, joten monipuolisten nurmiseosten ansiosta kasvustosta tulee tiheä ja satotaso nousee, kertoo Raisioagron tuotepäällikkö Heikki Alastalo.

 

Hyvä sato, halvempi rehu

 

ProAgrian tutkimusten mukaan satotaso on tärkein yksittäinen tekijä tilojen

tuotantokustannuksien hallinnassa. Nurmilajilla ja -lajikkeilla on suuri merkitys paitsi nurmisadon määrään myös laatuun ja tilojen kannattavuuteen.

 

− Sadon onnistumisen kannalta on tärkeää viljellä lajikkeita, jotka menestyvät valitsevissa kasvuolosuhteissa. Laskelmiemme mukaan siementen kustannus hehtaarilta on vain 1−2 prosenttia säilörehunurmen kokonaistuotantokustannuksista. Eli siemenhankinnoista ei kannata lähteä tinkimään, Alastalo muistuttaa.

 

− Suomessa myös täydennyskylvö usein laiminlyödään, vaikka se olisi tärkeää ottaa osaksi jokavuotista nurmenhoitoa. Täydennyskylvö on erinomainen konsti pidentää nurmikiertoa ja korjata talvivaurioita. Sen avulla saadaan aikaan tiheämpi kasvusto ja sitä myötä suurempi sato, Alastalo vinkkaa.

 

Digitaalinen Nurmisiemenvalitsin auttaa tekemään oikeita valintoja

 

Raisioagro kehittää jatkuvasti uusia digitaalisia palveluita helpottamaan asiakkaiden arkirutiineja. Mobiilikäyttöinen Nurmisiemenvalitsin avustaa viljelijää siementen valinnassa. Kun määrittää valitsimeen käyttötarkoituksen ja viljelyvyöhykkeen, se valitsee parhaiten sopivat seokset nurmisiemenvalikoimasta. Nurmisiemenvalitsimen käyttö on maksutonta. Samalla se antaa lisätietoa Raisioagron nurmisiementen käytöstä.

 

 

Lisätietoja:

 

www.raisioagro.com/nurmisiemenet

 

Heikki Alastalo

tuotepäällikkö, siemenet, Raisioagro

puh. 050 571 2766

e-mail: heikki.alastalo@raisio.com