Takaisin

Melli on Suomen tunnetuin ja arvostetuin kivennäissarja

Raisioagron Melli-innovaatio teki kivennäisruokinnasta helppoa ja maittavaa kolmekymmentä vuotta sitten. Kivennäiset eli lehmien "ravintolisät" edistävät lehmien hyvinvointia ja vaikuttavat merkittävästi maitotuotokseen. Ruokinnan suunnittelu alkaa säilörehuanalyysista, jossa saadaan selville miten paljon lisäkivennäisiä täytyy antaa lehmille eri tuotantovaiheissa.
 

Lehmien kivennäisiä voi verrata ihmisten ravintolisiin tai monivitamiinitabletteihin, joilla täydennetään muuta ravintoa. Ihmisten tavoin lehmätkin tarvitsevat eri tilanteissa eri määriä kivennäisiä. Säilörehusta tai viljasta lehmät eivät saa tarpeeksi tarvitsemiaan kivennäisaineita.
 

– Lehmä on tilan työntekijä ja kivennäisillä on suuri vaikutus sen hyvinvointiin ja sitä kautta tuottavuuteen. Melli-kivennäisistä löytyy oikea tuote kaikentyyppisille lypsy- ja lihakarjatiloille jokaiseen tuotantovaiheeseen, tuoteryhmäpäällikkö Päivi Volanto kertoo.
 

Säilörehuanalyysi kertoo tarvittavat kivennäiset

– Kaiken A ja O on, että tila teettää säilörehusta kivennäisanalyysin. Kun tiedetään käytettävien rehujen kivennäispitoisuudet, ruokintasuunnitelma tarkentuu ja myös korkeatuottoisten lypsylehmien riittävä ja tasapainoinen kivennäisten saanti on turvattu, Volanto painottaa.
 

Säilörehujen kivennäispitoisuus voi myös vaihdella huomattavasti eri vuosien välillä. Lisäksi kivennäisten välinen tasapaino järkkyy helposti, jos palkokasveja kuten apilaa sisältävän säilörehun korkeaa kalsiumpitoisuutta ei huomioida ruokinnan suunnittelussa. Kalsiumpitoisia palkosäilörehuja täydentää uusi Palko-Melli TMR, joka sisältää maltillisesti kalsiumia.
 

Lehmällä on tarkka makuaisti

Suomen tunnetuin kivennäissarja Melli täyttää kolmekymmentä vuotta. Se oli aikansa huippuinnovaatio, koska se oli lehmien mielestä hyvänmakuinen ja mureinen, joten se ei pölynnyt aikaisempien rehusuolojen tapaan. Uusi tekniikka mahdollisti melassin ja leikkeen lisäämisen kivennäisiin, joten niistä saatiin paremman makuisia. Koska Mellit maistuivat lehmille hyvin, tarvittavien kivennäisten saanti oli turvattu.
 

– Maitotuotoksen kasvaessa lehmien kivennäisten tarve on erilainen kuin kolmekymmentä vuotta sitten, kun ensimmäiset Melli-kivennäiset tulivat markkinoille, Volanto toteaa.
 

Melli kivennäisvalikoima on kehittynyt vuosien saatossa lypsylehmien ruokinnan ja ruokintalaitteiden kehitystrendien mukaisesti. Käytännössä rakeinen olomuoto on katsottu mureista paremmaksi ja valmistusteknologian kehitys on mahdollistanut uusien jauheisten kivennäisten valmistamisen.
 

Pihattojen lisääntyessä vapaaseen syöttöön kehitettiin Melli-täyskivennäinen, jota lehmät eivät ahnehdi yli tarpeensa. Viime kesänä valmistui eheä Melli TMR-kivennäissarja apetiloille, joka kattaa kaikki tilanteet: umpilehmät, lypsävät ja kasvavat naudat.  Ruokintalaitteisiin, joista lehmät saavat kivennäiset erikseen, sopivat hyvin juoksevat rakeiset Mellit. Nykyään Melli on Suomen tunnetuin ja arvostetuin kivennäissarja Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n tekemän tutkimuksen mukaan.