Takaisin

Maissilla maitotilojen kannattavuus kasvuun

Maissinviljelyn avulla voidaan alentaa maitotilojen rehukustannuksia ja lisätä maidontuotantoa, ilmenee Raisioagron ja Satamaidon yhteishankkeesta. Kun maissi on laadultaan hyvää, sillä voidaan korvata jopa yli puolet karkearehusta.

 

Maissinviljely vähentää nurmialaa ja helpottaa sadonkorjuutyötä, sillä jo yhdellä korjuulla saadaan suuri sato. Maissi havaittiin hankkeessa helpoksi viljelykasviksi. Lanta pystytään hyödyntämään maissinviljelyssä erinomaisesti, ja lisäksi maissi helpottaa viljelykiertoa ja rikkakasviongelmaa. Maissin viljely onnistui viime kesänä monella suomalaistilalla erinomaisesti.– Maissisäilörehu on oikeaan aikaan korjattuna ja säilönnällisesti onnistuneena erinomaista energiarehua lehmien ruokinnassa. Kun osa nurmisäilörehusta korvataan maissilla, lehmät syövät paremmin, viljan osuutta voidaan pienentää ja silti tuotos nousee. Parhaimmillaan maissi alentaa ruokintakustannuksia, Raisioagro Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Heikki Alastalo toteaa.Raisioagro aloitti viime keväänä yhteistyössä Satamaidon kanssa Satamaito 10 000 -hankkeen. Hankkeen tavoitteena on lisätä kiinnostusta maissin viljelyyn sekä tehostaa nurmiviljelyä ja ruokintaa. Tavoitteena on saada sekä pellolta että navetasta 10 000 kilogramman sato hehtaaria kohden vuodessa ja saada lehmien keskituotokseksi yli 10 000 litraa lehmää kohden vuodessa.  

 

Maissi on helppo viljelykasvi


Viime kesänä maissin viljely onnistui erinomaisen hyvin myös monella suomalaistilalla. Esimerkiksi Säkylässä sijaitseva Jani Välilän ja Jaanan Järvisen tila oli mukana Satamaidon ja Raisioagron yhteishankkeessa tekemässä maissinviljelykoetta. Tavoitteissa onnistuttiin erinomaisesti, sillä tähkät muodostuivat isoiksi painaen noin 150 grammaa ja kuiva-ainesadoksi saatiin noin 12 tonnia hehtaarilta. Maissisäilörehun kuiva-ainepitoisuus oli peräti 40 prosenttia ja tärkkelyspitoisuus 30 prosenttia.  Tutkimusten mukaan optimaalisin kuiva-ainepitoisuus on 30–34 prosentin haarukassa. Tällöin saadaan riittävästi tärkkelystä, runsas syöntimäärä, suuri satotaso sekä pienet säilöntätappiot.

 

– Maissi on ollut todella helppo kasvi viljellä ja kaikki viljelytoimenpiteet ovat menneet nappiin. Kun Satamaito ja Raisioagro tarjosivat valmista sapluunaa, lähdin heti mukaan. Maissi on mahdottoman hyvä lannan hyväksikäyttäjä ja se vähentää nurmialaa ja helpottaa korjuutyötä, kun iso sato saadaan kerta-ajolla. Lisäksi se helpottaa viljelykiertoa ja rikkakasviongelmaa. Uskon, että saan maissilla alennettua rehukustannuksia ja lisättyä maidontuotantoa entisestään, toteaa Satamaidolle maitoa tuottava Jani Välilä. Pulleassa tähkässä tarpeeksi tärkkelystä


Maissin kasvulle oli tänä kesänä hyvät olosuhteet. Muovin käyttö vauhditti maissin alkukehitystä selvästi, ja sen vaikutus näkyi kasvuston pituudessa. Onnistunut maissisäilörehu on hyvin energiapitoista ja sisältää runsaasti ohitustärkkelystä. Tällöin lehmien ruokinnassa voidaan käyttää turvallisesti korkeampia tärkkelystasoja kuin tavanomaisessa ruokinnassa. Tämä parantaa selkeästi sekä maitotuotosta että maidon valkuaispitoisuutta.– Jotta maissisäilörehua kannattaisi syöttää lehmille, pitää siinä olla riittävästi tärkkelystä. Maissin energia perustuu pulleaan tähkään, joten liian aikainen korjuu tekee maissista arvottoman. Maissin tähkä valmistuu vasta myöhään syksyllä, ja varhaiset hallat saattavat pilaavat sadon. Tänä vuonna lämmin syksy avitti viljelijöitä tuottamaan erinomaisen maissisadon. Kun maissi on laadultaan hyvää, voidaan sillä helposti korvata puolet karkearehusta, jopa enemmänkin, Alastalo painottaa.

 

Maissisäilörehua suositellaan käytettäväksi ruokinnassa noin kolmasosa säilörehun määrästä. Sopivaa säilörehua maissin ohelle on nuorella asteella korjattu kolmen niiton seos, jossa raakavalkuaisen määrä on korkea. Lisäksi seosruokinnassa tarvitaan viljaa, rypsiä, kivennäistä, seleeniä, E-vitamiinia ja olkea.