Takaisin

Lehmän puutosoireet pois magnesiumpitoisella umpikivennäisellä

Tuoreen kotimaisen lisensiaattitutkimuksen mukaan suurin syy lehmän piilevälle poikimahalvaukselle on liian niukka magnesiumin saanti umpikaudella. Huono ruokahalu, pötsin liikkeiden väheneminen, jälkeisten jääminen, juoksutusmahan siirtymä, ketoosi, alentunut hedelmällisyys ja tuotoksen lasku ovat tyypillisiä piilevän poikimahalvauksen ilmenemismuotoja.

 

Ternimaito "imaisee" verestä kalsiumia niin paljon, että vanhempi lehmä saattaa halvaantua. Nuorikin lehmä kärsii veren kalsiumtason laskusta, jos umpikauden magnesiumin saanti on riittämätön. Henrik Lindbergin tuore lisensiaattityö julkaistiin tällä viikolla Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Työn aihe liittyy lehmien magnesiumruokintaan poikimahalvauksen ehkäisyssä.

 

Lisensiaattityön mukaan puolet lehmistä kärsii piilevästä poikimahalvauksesta, joka toimii porttisairautena muihin poikimisen ajan ongelmiin. Suurin syy piilevään poikimahalvaukseen on umpikauden liian niukka magnesiumruokinta. Magnesiumpuutosta ei voida nähdä verinäytteestä, sillä magnesium on solunsisäinen kivennäinen. Analyyseissä saatetaan havaita matala kalsiumtaso ja normaali magnesiumtaso, mikä johtaa väärille jäljille arvioitaessa ongelman syytä.

 

– Umpilehmien rehuannoksen tulisi sisältää 0,3–0,4 % magnesiumia, mikä on enemmän kuin virallisissa ruokintasuosituksissa. Moni tuottaja jättää edelleenkin umpilehmät ilman kivennäislisää. Tämä johtaa lehmien turhiin poistoihin poikimisen jälkeisten ongelmien muodossa, kertoo Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma.

 

Poikimahalvaus on vain jäävuoren huippu

 

Yhtä kliinistä poikimahalvausta kohden karjassa on tyypillisesti kymmenen piilevää tapausta. Umpikauden riittävällä magnesiumruokinnalla vaikutetaan myönteisesti kalsiumaineenvaihduntaan, mutta sen lisäksi kannattaa varmistaa kalsiumin saanti poikimisen yhteydessä, sillä jopa ensikoilla on havaittu lieviä puutosoireita. Magnesiumpitoista umpikivennäistä tulisi antaa erityisesti viimeisen kolmen viikon aikana ennen poikimista, jotta puutosoireilta vältytään.

 

– Raisioagron rakeinen Tunnu-Melli on helppo syöttää umpilehmille erillisruokinnassa. Umpi-Melli TMR on tiivis magnesiumkivennäinen aperuokintaan. Koska piilevä poikimahalvaus on välillisesti syynä todella moniin ennenaikaisiin lehmien poistoihin, kannattaa vanhemmille lehmille antaa lisäksi kalsiumbolukset tai pastat, Holma toteaa.

 

Piilevästä poikimahalvauksesta pahimmillaan 10 000 euron tappio

 

Lehmän piilevän poikimahalvauksen ennaltaehkäisy maksaa pastalla tai boluksella sekä umpikivennäisellä alle viisitoista euroa. Kustannus on erittäin pieni verrattuna piilevän poikimahalvauksen aiheuttamiin kustannuksiin.

 

Esimerkiksi sadan lehmän karjassa on hyvin tavallista, että kolme lehmää vuodessa joudutaan hoitamaan suonensisäisellä kalsiumilla poikimahalvauksen vuoksi. Eläinlääkärin käynti ja hoitokulut sekä menetetty tuotospotentiaali aiheuttaa vähintään tuhannen euron kustannuksen. Arviolta kymmenkertainen määrä, eli kolmenkymmentä lehmää, kärsii piilevästä poikimahalvauksesta, jonka kustannus on karjatasolla monikertainen verrattuna kliinisiin tapauksiin. Piilevän poikimahalvauksen aiheuttamat tuotoksen menetykset tuottavat helposti 10 000 euron tappion. Jos nämä piilevät tapaukset olisi kaikki hoidettu ennakkoon umpikivennäisellä ja kalsiumvalmisteella, olisi kustannus ollut sadan lehmän karjassa yhteensä alle 450 euroa.