Takaisin

Kylvöalaennuste: suomalaisviljelijät epäileväisiä omien viljansiementensä itävyydestä

Noin puolet suomalaisista maanviljelijöistä ei ole mitannut tilansa viljansiementen itävyyttä. Seikka ilmenee vilja-alan yhteistyöryhmän helmikuussa julkaisemasta kylvöalaennusteesta. Ilman tietoa siementen itävyydestä viljelijä ei voi määrittää oikeaa kylvömäärää pelloilleen.

 

– Itävyydellä on merkittävä vaikutus kustannuksiin ja sitä kautta tuottoon. Vaikutukset hehtaarikustannuksiin ja ostosiemenen hintaan selviävät vertailemalla eri itävyysluokkia. Itävyyden ollessa hyvin alhainen, kasvustosta muodostuu harva eikä sitä voi enää paikata kasvukauden toimenpiteillä, Raisioagron tuoteryhmäpäällikkö Heikki Alastalo avaa.

 

Oheisessa taulukossa on laskettu kevätvehnän kylvömäärä eri itävyyksillä. Kylvömäärän laskemiseen tarvittavat tuhannen jyvän paino ja kylvötiheys on asetettu kaikissa luokissa samaksi, jotta itävyyden vaikutus tulee esiin. Mitä huonompi itävyys siemenellä on, sitä enemmän siementä kuluu hehtaaria kohden. Kun siemenen hinta on oletuksena kaikissa itävyysluokissa sama, voimme laskea vertailtavan kustannuksen hehtaaria kohden. Verratessa 80-prosenttisesti itävää siementä 95-prosenttisesti itävään siemeneen, kustannusero on 22 euroa hehtaarilta paremmin itävän siemenen eduksi. Tuolla säästöllä saa hoidettua esimerkiksi tehokkaan ja kattavan rikkakasvitorjunnan.

 

 

Toinen taulukko tarkastelee sitä, mikä siemenen hinnan pitäisi olla, jotta hehtaarikustannus olisi kaikilla itävyyksillä sama. Tästä näemme, että 95-prosenttisesti itävä kevätvehnän siemen voi olla 67 euroa tonnilta kalliimpi kuin 80-prosenttisesti itävä siemen. Paremmin itävän siemenen etuna on myös, että koneen täyttökertojen määrä vähenee ja kylvötyö pellolla on tehokasta.

 

 

Suomessa on tällä hetkellä voimassa poikkeuslupa

 

Suomessa käytiin viime vuoden puintien jälkeen julkista keskustelua viljansiementen itävyyksistä ja siitä, riittääkö laadukasta siementä seuraavan kevään kylvöille. Raisioagron analysoimissa viljansiemenen itävyyksissä vaihtelu on ollut suurta.

 

– Raisioagron analysoimissa näytteissä tilojen omien siemenien keskimääräiset itävyydet olivat vehnällä 77 prosenttia, kauralla 86 prosenttia ja ohralla 89 prosenttia, Alastalo kertoo.

 

Sertifioitu siemen on Eviran hyväksymä kaupattava siemen, joka on todettu tutkimuksissa muun muassa itävyydeltään laadukkaaksi. Sertifioidussa siemenessä Eviran hyväksymä raja myytävälle viljan siemenelle on 85 prosenttia. Huonojen siementen itävyyksien vuoksi maa- ja metsätalousministeriö asetti helmikuussa voimaan poikkeusluvan, joka sallii 80-prosenttisesti itävän sertifioidun siemenen kauppaamisen. Poikkeuslupa on voimassa 30.6.2018 saakka.