Takaisin

Kupla puhkesi viljamarkkinoilla

Kuumuus ja kuivuus on osunut pahasti Australiaan, Yhdysvaltoihin ja eteläisimpään Eurooppaan. Venäjällä ja Ukrainassa sadonkorjuu alkaa myöhässä, mutta muuten idässä sato on kehittynyt hyvin. Kovin kilpailu tulee tänäkin vuonna idästä.

 

Viime viikkoina kuuma ja kuiva sää Yhdysvalloissa sai vehnän hinnan jyrkkään nousuun Chicagossa kun USDA julkaisi synkeän raportin. Seuraava raportti oli huomattavasti säyseämpi ja kupla puhkesi. Lähtötasolle ei palattu, mutta pahimmat kauhukuvat väistyivät markkinoilta. Muutama paperikauppaa käyvä viljakauppias ehti luultavasti saada sydänkohtauksen Yhdysvalloissa, Euroopassa pörssin liikkeet olivat laimeampia.

 

Tulevan vehnäsadon valkuaistason odotetaan olevan historiallisen huono, joten markkinoilla tullaan kilpailemaan korkealaatuisesta vehnästä. Kehnompilaatuista on maailmassa varastossa vielä paljonkin edellisten ylijäämävuosien jäljiltä.

 

Etelä-Euroopassa sadonkorjuun on parhaillaan käynnissä ja paahtavat helteet uhkaavat satoa. Esimerkiksi Italiassa sadekertymä on yli kolmanneksen alhaisempi kuin normaalina vuonna. Uusimpien tietojen mukaan Euroopassa vehnän vienti on vähentynyt neljänneksen vuodesta 2015, mutta ennusteet tälle vuodelle ovat edellistä vuotta paremmat. Venäjän ennustetaan olevan maailman suurin vehnän viejä tänä vuonna, sillä Venäjällä tuotanto on huipussaan.

 

Ohran satoennusteet ovat hieman laskeneet, mutta sadon laatu on aiempaa vuosia parempi ainakin Keski-Euroopassa, jossa puinnit ovat valmistumassa.

 

Dollari on viime päivinä heikentynyt ja tämä saattaa painaa viljojen eurohintoja alaspäin.


Vaikutus suomalaiselle viljelijälle: Etelä-Eurooppa joutuu tuomaan viljaa paljon tänä vuonna, mikä nostaa Euroopan sisäisen kaupan hintoja. Lisäksi eurooppalaisesta viljasta ollaan varmasti kiinnostuneita myös Yhdysvalloissa, ja ainakin he ovat tukevasti poissa kilpailemasta vientimarkkinoilla. Olosuhteet näyttävät suhteellisen lupaavilta vientiä ajatellen, etenkin korkeavalkuaiselle viljalle.