Takaisin

Keski-Euroopan sateet satavat suomalaisten laariin.

Venäjällä aurinko paistaa ja satoennuste näyttää todella kovalta sekä määrän että laadun osalta. Jotkut arvioivat Venäjältä varastotilan loppuvan ja että heillä olisi siksi kova paine myydä viljaa nopeasti vientiin. Jo nyt Venäjä on noussut maailman suurimmaksi vehnänviejäksi. Kaikki vienti ei suju hyvin: eräässä Egyptiläisessä satamassa on laiva jo neljättä viikkoa odottamassa purkamista. Viranomaiset ovat löytäneet laivasta liikaa torajyviä ja lastin kohtalosta väännetään kättä.

 

Baltiassa sataa aivan liikaa. Virossa tulee ohraa joka ei yllä edes rehuohran laatuvaatimuksiin. Viime vuonna Baltia kasvatti vientiään rajusti, tänä vuonna näyttää tulevan takapakkia.

 

Saksalaiset odottavat että pääsisivät myymään vehnää Ranskaan. Sakoluvut ovat toki Saksassakin alhaisia, samoin hehtolitrapainot vaikka muuten sato näyttää OK-laatuiselta. Ohrasato tippuu Saksassa viimevuotisesta 5,4%.

 

Puolalaiset ovat myyneet maansa tyhjäksi hyvälaatuisesta viljasta. Uusi sato on kehno, joten ei ole poissuljettua etteikö Puolakin toisi maahan viljaa.

 

Globaalisti vehnänkulutus on noussut hieman, samoin kuin tuotantokin. Kaupankäynti on tällä hetkellä hiljaista, viljelijät seuraavat mihin markkinat asettuvat sadonkorjuun jälkeen eri maissa.

 

Vaikutukset suomalaiselle viljelijälle: Vientimarkkinat näyttävät hyvältä, jos Suomesta vaan saadaan hyvä sato vietäväksi.