Takaisin

Juhla-Maituri on panostus lehmän tuotokseen ja terveyteen

Raisioagro täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Juhlan kunniaksi Maituri-sarja täydentyy uusilla juhlarehuilla osana Kestävää Tuottavuutta -konseptia.


Juhla-Maituri-ruokinta tähtää lehmän korkeaan tuotokseen ja hyviin maidon pitoisuuksiin. Tasapainotettu energiakoostumus, glukogeeniset ravintoaineet sekä optimaalinen aminohappokoostumus luovat edellytykset valkuaispitoisen maidon tuottamiseen sekä hyvään terveyteen.  
 

Energiapitoinen ruokinta nostaa maidon valkuaispitoisuutta. Lehmälle tärkein energianlähde on glukoosi, jota muodostetaan maksassa propionihaposta, glukogeenisistä aminohapoista sekä rasvan glyserolista ja propyleeniglykolista. Ohitustärkkelys pilkkoutuu glukoosiksi ohutsuolessa, josta se imeytyy lehmän käyttöön rasittamatta pötsiä.
 

Glukoosin puute alentaa tuotosta sekä maidon valkuaispitoisuutta, kun aminohappoja joudutaan käyttämään glukoosin lähteenä. Kun kudosten valkuaista joudutaan purkamaan, näkyy se heikentyneenä hedelmällisyytenä. Riittävä määrä glukoosin esiasteita varmistaa korkean tuotoksen ja helpottaa hedelmällisyyttä.

 

Ohitustärkkelystä maissista

 

Pötsin ohittava tärkkelys mahdollistaa lisäglukoosin saannin happamoittamatta pötsiä. Siksi maailman huippukarjat ruokitaan maissipohjaisella rehulla, josta saadaan ohitustärkkelystä. Vaikka maissin hinta on korkeampi kuin perusviljojen, lisätään sitä rehuihin tärkkelyksen laadun vuoksi. Uusi Juhla-Maituri perustuu maissiin, joka täydentää kotoisia viljoja. Robottitiloille vastaava tuote on Juhla-Maituri Robo PMR, joka houkuttaa lehmät robotille osittaisappeen ohella.
 

Ohran, vehnän ja kauran tärkkelys fermentoituu nopeasti pötsissä tuoden mikrobeille energiaa, mutta kasvattavat samalla happokuormaa. Esimerkiksi vehnän tärkkelyksen hajoamisnopeus on yli kuusinkertainen maissiin nähden. Maissin tärkkelys hajoaa hitaammin ja siitä saadaan lisäglukoosia ohutsuolen kautta, jolloin pötsin happamuutta voidaan vähentää.

 

Kestävyyttä ja tuotosta edistäviä elementtejä
 

Juhla-Maiturit sisältävät monipuolista energiaa,  maissin ohitustärkkelyksen lisäksi fermentoituvia hiilihydraatteja, sulavia kuituja sekä propyleeniglykolia. Lisäksi niissä on suojattua rasvaa. Juhlarehujen valkuaiskoostumus tehostaa mikrobien toimintaa.


Juhla-Maituri täysrehuun on lisätty Maitureiden orgaaniset hivenaine-esiseokset ja kivennäiset. Niihin on lisätty kaikki tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet muun muassa sooda,  korotettu E-vitamiini,  orgaaninen seleeni, mangaani, sinkki ja kupari sekä biotiini. Juhla-Maituri Robo PMR ei sisällä kivennäisiä tai esiseoksia, joten appeeseen kannattaa lisätä esimerkiksi Kiima-Melli pH, jolloin saadaan samat edut kuin Juhla-Maituri täysrehulla.

 

Kysy lisää omalta asiakkuusvastaavaltasi