Takaisin

Hyödynnä nuoren naudan kasvupotentiaali

Valkuaistäydennys on huomattava kustannustekijä lihanaudan ruokinnassa, joten sen määrä kannattaa optimoida oikealle tasolle kotoisten rehujen valkuaispitoisuuden mukaan.

 

Lihanaudan ruokinnan suunnittelu alkaa säilörehun laadun määrittämisestä. Analyysiarvojen ja säilöntälaadun perusteella täytyy puntaroida kuinka paljon lisävalkuaista ja energiaa tarvitaan väkirehusta. Tavoitteena on nopea eläinkierto, mikä edellyttää lihanaudan ripeää kasvua. Nopean kasvun hyötyjä ovat myös korkeampi teuraspaino ja lihakkaampi ruho.

 

Lihanaudan ruokinnan suunnittelu alkaa säilörehun laadun määrittämisestä. Analyysiarvojen ja säilöntälaadun  perusteella täytyy puntaroida kuinka paljon lisävalkuaista ja energiaa tarvitaan väkirehusta. Tavoitteena on nopea eläinkierto, mikä edellyttää lihanaudan ripeää kasvua. Nopean kasvun hyötyjä ovat myös korkeampi teuraspaino ja lihakkaampi ruho.

 

Lihanaudan kasvu vaatii energiaa

 

Tavoitteena lihanaudan kasvatuksessa on saada eläin syömään mahdollisimman paljon. Syöntiin vaikuttavat säilörehun laatu ja väkirehun osuus ruokinnassa. Syöntikyky rajoittaa alle puolivuotiaan lihanaudan energian saantia. Koska karkearehun syönti on rajallista, väkirehulla saadaan lisättyä nuoren naudan kokonaissyöntiä ja energian saantia. Nuoren naudan väkirehun pitää sisältää runsaasti energiaa ja valkuaista, jotta eläin saa tarvittavat ravintoaineet nopeaan kasvuunsa.

 

Kasvattava väkirehu vieroituksen jälkeen on Mullin-Herkku 1, jota voidaan syöttää 4-6 kuukauden ikään asti. Jos tilalla on kotoista viljaa, Opti-sarjasta löytyy sopivia tiivisteitä käytettäväksi viljan ohella. Opti 34-tiiviste on rypsirouhepitoinen tiiviste, joka sopii käytettäväksi erilaisten säilörehujen kanssa.

 

Rehustusta voi yksinkertaistaa antamalla Opti 32 Plus -tiivistettä, joka sisältää kasvavan naudan tarvitsemat kivennäiset ja vitamiinit. Oikein annosteltuna erillistä kivennäislisää ei tarvita. Hyvä vaihtoehto appeeseen on mureinen Opti Rypsirouhe, jota saa sekä Ylivieskan että Kouvolan  tehtaalta. Se sisältää 100% lämpökäsiteltyä rypsirouhetta.

 

Säilörehun laatu ratkaisee väkirehutarpeen

 

Jos säilörehu on valkuaispitoista ja sulavaa (D-arvo 670-700), riittää vilja väkirehuksi loppukasvatuksessa. Säilörehun laadun merkitystä kuvaa päiväkasvun lisäys, joka suomalaisissa kokeissa on havaittu olevan 16 g/pv, kun säilörehun D-arvo nousee 10 g/kg ka. Mikrobivalkuainen on pääasiallinen valkuaislähde  lihanaudalle. Loppukasvatuksessa nauta pystyy syömään niin paljon säilörehua ja viljaa, että pötsin mikrobeille riittää tarpeeksi energiaa ja typpeä mikrobivalkuaisen muodostamiseen.

 

Säilörehun huono laatu vähentää rehun syöntiä. Myöhään korjattu säilörehu sisältää enemmän sulamatonta kuitua kuin aikaisin korjattu ja se on täyttävää. Heikkolaatuisen säilörehun kanssa kannattaa antaa lisävalkuaista, mikä parantaa kokonaissyöntiä ja siten päiväkasvuja.

 

Valkuaislisä on myös tarpeen, jos rehun säilönnällinen laatu on heikko. Jos tilalla syötetään seosrehua, eri raaka-aineiden laatu on erittäin tärkeää. Huono rehu pilaa koko seoksen. Pilaantunut ja homeinen rehu alentaa maittavuutta, syöntiä ja siten kasvua.