Takaisin

Euroopan vehnäkasvustot erinomaisessa kunnossa

Talvehtiminen näyttää päättyvän Euroopassa ongelmitta, pakkasvaurioista ei ole raportoitu kuin Ukrainassa ja globaaleja satoennusteita on nostettu. Ennusteet tulevasta sadosta ovat nyt toiseksi korkeimmalla tasolla ikinä. Vehnän hinta Euroopassa painuu tästä syystä, normaalin vuosisyklinsä mukaisesti. Vehnäkauppaa on taas ryhdytty käymään kun hinta on laskeutunut ostajille mielenkiintoiselle tasolle.

 

 

Valuuttarintamalla Trumpin edesottamukset nostavat ja laskevat dollaria ja Ranskan vaalit euroa. Taloudessa näkyy nyt positiivisia merkkejä oikealla ja vasemmalla. Yksi lahjomaton talouden merkki on rahtien hinnat, koska kukaan ei varaa laivaa jos ei ole todellista rahtia kuljetettavana. Maailman rahtihintoja kuvaava Baltic Dry –indeksi on noussut korkeimpaan lukuun kolmeen vuoteen. Helmikuun puolivälissä indeksi niiasi voimakkaasti, mutta nyt nousu on niin jyrkkää että heikompia hirvittää. Tämä tarkoittaa että merillä liikkuu taas tavaraa ja kauppa kukoistaa.

 

 

Yhdysvalloissa vehnää on kylvetty syksyllä ennätysvähän. Viikon lopussa USDA julkaisee raporttinsa kevään kylvöaloista ja tämän raportin odotetaan paljastavan mihin käyttöön vehnäpellot ovat menneet. Kevään sää on Yhdysvalloissa hyvin suosiollinen, ja tämä onkin painanut hintoja hieman heidän kotimarkkinoillaan.

 

 

Euroopassa kevät on aikaisessa. Ranskan vehnäsato on ennusteiden mukaan kasvamassa normaalille tasolleen, vaikka viime vuonna kärsi sekä sato että syyskylvöt. Viimeisimpien tietojen mukaan 91% talvehtineesta vehnäkasvustosta onkin hyvässä tai erinomaisessa kunnossa. Saksassa maaperä on hieman liian kuivaa ja kuivuudessa onkin kevään suurin huoli.

 

Euroopassa vehnävarastojen odotetaan pysyvän vakaina piristyvän viennin ansiosta, mutta maailmassa kokonaisuutena vehnävarastot kasvavat. Mikäli vehnän vienti Euroopasta todella kasvaa loppuvuodesta, on siinä viennissä sijaa varmastikin myös suomalaiselle viljalle.

 

Ukrainassa on tullut hieman pakkasvaurioita. Toisaalta maaperän kosteus on siellä fantastisella tasolla ja saannon odotetaankin nousevan 4% normaalia korkeammaksi. Tämä kompensoi pakkasvaurioita ja vehnäsadon ennustetta on laskettu vain yhden pienen prosentin verran.

 

Ohrasato nousee Euroopassa hieman viimevuotisesta. Eniten sato kasvaa Ranskassa, mutta onneksemmeEspanjassa ohrasadon odotetaan pienenevän.

 

Brasilian lihaskandaali heijastuusoijan ja maissin hintaan. Kriisi voi jäädä lyhytaikaiseksi, Kiina poisti jo brasilialaisen lihan tuontikiellon. Maissisato on Euroopassa nousemassa hiukan.

 

Mikäli kevät jatkuu yhtä suotuisana kuin tähänkin asti, jatkaa vehnän hinta maailmalla laskuaan normaalin vuosisyklin mukaisesti kohti loppukesällä vallitsevia pohjalukemia.

 

Vaikutus suomalaiselle viljelijälle: Euroopassa ennustettu suuri sato on lähtenyt painamaan hintoja alaspäin. Jos vanha kaava toistuu, hinnat laskevat kesän lähestyessä. Vienti Euroopasta ulos on kasvamassa, ja niihin laivoihin varmastikin päätyy myös suomalaista viljaa.