Vasikat ja hiehot

Raisioagron Hieho 24 -ohjelma

Raisioagron Hieho 24 -ohjelman tavoitteena on saada hiehot poikimaan 24 kuukauden iässä. Poikimaiän laskun myötä kannattavuus paranee yli 1 000 euroa ensikkoa kohden.

 

24 kuukauden iässä poikiva hieho tuottaa elämänsä aikana eniten. Se myös tiinehtyy paremmin ja pysyy karjassa kauemmin. Tehostetun ruokinnan avulla kasvatuspaikkoja tarvitaan vähemmän.

 

On tärkeää, että vasikat ja hiehot mitataan säännöllisesti ennen siemennystä. Täsmäruokinta täysrehulla kasvattaa raamia, joten hiehon siemennys on mahdollista jo 13 kuukauden iässä.

 

Kun poikimaikä laskee 27 kuukaudesta 24 kuukauteen, saadaan maitotuloa lisää yli 1 000 euroa ensikkoa kohden. Tehokas ruokinta on siis todella kannattavaa.

Hieho 24 -ohjelman esite       

 

Vasikanruokinnan tavoitteena on saada pötsi kehittymään jo juottokaudella, jotta vieroitus sujuisi ongelmitta. Vasikka tarvitsee maidon ravinteita kasvaakseen, mutta hyvin sulava väkirehu tekee siitä vasta märehtijän. Maidon ja veden lisäksi vasikka tarvitsee ensi viikkoina vain maittavaa ja hyvin sulavaa täysrehua.Kahdeksan viikon ikään mennessä vieroitettavalla lehmävasikalla tulee olla toimiva pötsi, jotta sen kasvu ei notkahda juoton loputtua. Väkirehu on vasikalle ensi viikkoina tärkeämpi rehu kuin säilörehu tai heinä.

 

Ternimaitoa heti syntymän jälkeen

Ternimaitoa tulee antaa heti syntymän jälkeen 3-4 litraa. Ensimmäisen vuorokauden suositeltava annos on noin 7-8 litraa ja se tulisi juottaa vähintään kolmessa erässä. Ternimaito on varminta antaa tuttipullosta, jotta tiedetään varmasti vasikan saavan riittävästi. Jos vasikka on heikossa kunnossa eikä juo itse, on sille annettava ternimaitoa letkulla annostelemalla.

 

Ensimmäisen ternimaitoannoksen viivästyminen lisää ripuliriskiä ja vasikkakuolleisuutta. Vasikka syntyy ilman vasta-aineita. Se on täysin riippuvainen ternimaidon suojaavista vasta-aineista, jotka kykenevät läpäisemään suolen seinämän vain joidenkin tuntien ajan syntymästä.

 

Väkirehu on välttämätöntä

Alle 3 viikon iässä vasikka on vielä yksimahainen eläin, joka saa pääosan ravinteistaan maidon tai juomarehun mukana. Vaikka juoma on välttämätöntä lähes parin kuukauden ikään saakka, vasikan pitää oppia syömään väkirehua mahdollisimman varhain, jotta siitä kehittyisi märehtijä. Väkirehusta syntyy pötsiin haihtuvia rasvahappoja. Vasta haihtuvat rasvahapot saavat alkuun pötsin seinämän nukkapinnan muodostumisen.

 

Pötsin kehitys edellyttää, että nestemäinen ravinto vaihdetaan kiinteäksi. Maito ja juomarehu ovat hyvää ravintoa vasikalle, mutta maidon tai juomarehun runsas ruokinta vähentää kuivan rehun syöntiä, jolloin pötsin kehitys viivästyy. Juoman määrää kannattaa rajoittaa noin 8 litraan päivässä.

 

Karkearehua vasta myöhemmin

Koska vasikka ei ole vielä ensimmäisten elinviikkojensa aikana märehtijä, ei sitä myöskään pidä ruokkia kuten märehtijää. Vastasyntyneen vasikan pötsi on hyvin vaatimaton verrattuna muuhun ruoansulatuskanavaan. Alkuvaiheessa kuitua sulattavat bakteerit puuttuvat lähes kokonaan. Siksi vasikka ei pysty vielä hyödyntämään karkearehun ravinteita.

 

Pötsin papillit eli imeyttävä nukkapinta kehittyy vasta, kun vasikka syö riittävästi väkirehua. Samalla seinämän lihaskerros alkaa toimia, kun kudosten verenkierto käynnistyy. Vaikka hyvälaatuinen heinä edesauttaa lihaskerroksen kehitystä, ei se auta papillien muodostumista. Suositeltavaa onkin antaa hyvin sulavaa väkirehua vapaasti jo muutaman päivän ikäiselle vasikalle, mutta karkearehu kannattaa ottaa ruokintaan vasta muutaman viikon kuluttua.

 

Vasikan-Herkku-Mysli

Pötsin tehokas kehittyminen edellyttää, että väkirehusta saadaan erilaisia sulavia hiilihydraatteja sekä sulavaa valkuaista. Myslimäinen kypsennettyjä viljahiutaleita sisältävä väkirehu maittaa ensimmäisinä päivinä paremmin kuin pelkkä rae, jolloin pötsin seinämän nukkapinta alkaa kehittyä. Karkea mysli stimuloi myös pötsin seinämän lihaksia ja vasikasta kehittyy nopeammin märehtijä.

 

Vasikan-Herkku mysli sisältää kypsennetyn maissin ja ohran lisäksi soijan valkuaista eri muodoissa. Maittavuutta parantavat kuivatut hedelmät sekä ruokomelassi. Mysliin on lisätty myös mannaanioligosakkaridia, jonka on todettu tutkimuksissa parantavan vasikan terveyttä ja vähentävän vasikoiden ripuliongelmia.  

 

Toisen elinkuukauden aikana Vasikan-Herkku-Mysli voidaan korvata vähitellen rakeisella Pikku-Mullin-Herkkulla, joka täydentää vasikan ravinnontarpeen vieroituksen aikana. Juotto voidaan lopettaa, kun vasikka syö Pikku-Mullin-Herkkua noin 2 kiloa päivässä. Vieroituksen jälkeen voidaan vähitellen siirtyä esimerkiksi Hieho-Maiturin käyttöön. Vasikan oikealla varhaisruokinnalla saadaan tulevalle lypsylehmälle tehokas pötsi, joka mahdollistaa runsaan rehun syönnin ja korkean maitotuotoksen.

 

Lehmävasikan ruokinta vieroitukseen saakka:

  1. Ensimmäinen ternimaitoannos (3-4 l) annetaan välittömästi syntymän jälkeen. Seuraavat 1,5-2 litran annokset juotetaan n. 8 tunnin välein. Ternimaitoa annetaan 3 vrk ajan (3 x 2 l/pv).
  2. Ternimaitokauden jälkeen vasikalle juotetaan joko täysmaitoa tai maitopohjaista juomarehua.
  3. Juomarehun sopiva määrä on korkeimmillaan 8-10 litraa/pv. Toisen elinkuukauden aikana juoman määrää kannattaa vähentää, jotta vasikka alkaisi syödä enemmän kuivaa rehua.
  4. Vasikan-Herkku-Mysliä ja puhdasta vettä annetaan juoman ohella vapaasti heti alusta lähtien. Myslin syönnin kasvettua 500 grammaan päivässä korvataan se vähitellen Pikku-Mullin-Herkulla.
  5. Karkearehu laitetaan tarjolle, kun vasikka syö väkirehua 0,5-1 kg/pv.
  6. Vasikan tulee syödä Pikku-Mullin-Herkkua 1,5-2 kg/pv ennekuin se voidaan vieroittaa.
  7. Vasikan  juottokauden väkirehupaketti: 10 kg Vasikan-Hrkku-Mysliä+ säkillinen Pikku-Mullin-Herkkua

 

Hieho rasvoittuu ilman valkuaista

Hiehon pitäisi poikia kahden vuoden iässä riittävän suurikokoisena. Tavoitteena on, että tuleva lypsylehmä kestäisi karjassa nykyistä pidempään ja lypsäisi suuremman elinikäistuotoksen. Valkuais- ja energiaruokinnan sopivalla suhteella estetään rasvoittumista.

 

Jotta holsteinhieho saavuttaisi sopivan siemennyskoon 13 kk ikään mennessä, kasvun tulisi olla vieroituksen jälkeen keskimäärin 900 - 1000 g/pv. Ayshirehieholle riittää 100 g pienempi päiväkasvu.

 

Voimakas viljaruokinta rasvoittaa hiehoja. Niistä tulee helposti lihavia ja pienikokoisia ilman riittävää aminohappojen saantia.Valkuaispitoinen väkirehu auttaa estämään näitä ongelmia. Väkirehumäärä riippuu säilörehun laadusta. Hieho-Maiturissa on valkuaista 23 % kuiva-aineesta, joten sen avulla saadaan hyvä kasvu ilman rasvoittumisen pelkoa. Lisäksi siinä on hieholle tärkeitä kivennäisiä, hivenaineita ja vitamiineja.

 

Siemennys vasta sitten, kun koko on sopiva

Kun Holsteinhiehon rinnanympärys on yli 166 cm, korkeus 133 cm ja paino vähintään 370 kiloa, hieho on valmis siemennettävien osastoon. 

 

Rodun vaikutus rasvoittumiseen

Eläinaineksella on suuri vaikutus kasvutaipumukseen ja ravinnon tarpeeseen. Ayrshirehieho rasvoittuu helpommin kuin holstein, rotujen sisälläkin on toki eroja yksilöiden välillä. Ruokintaa pitää säätää kasvukyvyn mukaan.

 

Holsteinille tulee antaa valkuais- ja energiaruokinnan avulla mahdollisuus riittävään kasvuun ennen ensimmäistä poikimista. Muuten voi käydä niin, ettei eläintä saada tiineeksi ensimmäisen poikimisen jälkeen, kun voimavarat kulutetaan kasvuun ja tuotokseen.

 

Ayrshiren kasvunopeutta voidaan puolestaan joutua hieman jarruttelemaan energian saantia vähentämällä, jotta se ei lihoisi ennen poikimista. Pienemmän rodun eläin kerää kasvaessaan enemmän rasvaa kuin suurempi rotutoverinsa, siksi Ay hiehon päiväkasvusuositukset ovat pienemmät kuin holsteinin.

 

Ruokinnan tavoitteena hyvä kasvu ja tiinehtyminen

Nuorille hiehoille annetaan mahdollisimman hyvää säilörehua, mutta puolen vuoden jälkeen syöntikyvyn kehityksen myötä karkearehuksi riittää hieman vanhempanakin korjattu rehu. D-arvo voi jäädä jopa alle 650. Jos säilörehu on hyvin nuorena korjattua, kannattaa pötsin täytteeksi antaa  hieman olkea. Hitaasti sulava kuitu vaikuttaa hiehon kapasiteettiin eli rungon tilavuuteen ja syvyyteen. Hyvä kapasiteetti on tärkeää tulevalle lypsylehmälle, sillä syvään runkoon mahtuu enemmän rehua.

 

Puolivuotiaaksi saakka Hieho-Maiturin määrä saa olla säilörehusta riippumatta noin 2 kg/pv, sen jälkeen, väkirehumäärää säädetään karkearehun laadun mukaan. Väkirehun määrä jää niin pieneksi, että täysrehun ohella tarvitaan lisäkivennäistä ja vitamiineja. Nuolu-Melli Kalsium sopii mainosti hiehoille sekä laidunkaudella että sisäruokinnassa. Hiehojen riittävä ravinteiden saanti varmistaa tiinehtymisen ajallaan ja parantaa huuhdeltavien hiehojen tulosta. Yli puolen vuoden ikäisille hiehoille voidaan antaa vitamiini-hivenainebolus, jolla varmistamaan riittävä ravinteiden saanti.